Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många omkommer i påsktrafiken

/
  • Trenden är positiv, antalet dödsolyckor i trafiken har minskat kraftigt. Men i påsktider finns det all anledning att varna resenärer på väg. Enligt Vägverket skadas sammanlagt 230 personer under påsktrafiken. Foto: scanpix
  • Illustration: Kjell Nilsson-Mäki

I genomsnitt omkommer åtta personer i påsktrafiken, mellan skärtorsdagen och annandagen. Samtidigt ser det mer hoppfullt ut än på länge, dödsolycksantalet har minskat med 37 procent.

Annons

Det konstaterar Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

NTF:s sammanställning av dödsolyckorna under det första kvartalet 2009 visar historiskt låga nivåer. Jämfört med 2008 har antalet dödade i trafiken sjunkit med 37 procent. Finanskrisen tros vara en anledning till det.

– En förklaring till de goda siffrorna är att trafiken minskar. Det finns, trots allt, en del positiva inslag i den pågående finanskrisen, säger Per Söderberg, NTF:s ordförande i Jämtlands län.

Enligt VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, minskade trafikmängden med tre procent under årets första två månader.

Bättre bilar, trafiksäkerhetskameror och mötesseparerade vägar kan vara ytterligare orsaker till minskningen, tror NTF.

Enligt Vägverket finns omkring 400 mötesfria vägar i landet. Jämfört med förra påsken är ytterligare cirka 30 mil försedda med mitträcken.

I Jämtlands län har två människor dött i trafiken under första kvartalet i år, en av olyckorna var en skoterolycka. Det är samma antal som motsvarande period ifjol.

Enlig Vägverket skadas sammanlagt 230 personer under påsktrafiken. Största dödsfaran lurar dock inte på väg till eller från påskfirandet, enligt Vägverket. De flesta svåra olyckorna sker i samband med nattliga fester och alkohol har ofta en avgörande roll.

– Så är det oftast med de stora helgerna, de svåraste olyckorna sker nattetid. Man tror att man är nykter på morgonsidan eller också åker man iväg efter festen på natten fast man har druckit. Ofta är det ungdomar, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

Vägverket varnar också för att den sena påsken kan sammanfalla med att motorcyklar och mopeder plockas fram. Det är ofta under premiärturen olyckor på tvåhjulingar sker, menar Vägverket.

Mer läsning

Annons