Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många jämtar fildelar

Enligt en ny undersökning fildelar mellan 40 000 och 50 000 jämtar varje dag.

Annons

IFPI - International Federation of the Phonographic Industry som företräder producenterna av fonogram, det vill säga skivbolagen, har gjort en nätbaserad enkät för att kartlägga i vilken grad svenskar fildela. Undersökningen visar att det är tre miljoner svenskar som fildelar varje dag.

Fildelning innebär att dela med sig av datafiler via internet. För att delta i fildelningen behövs speciella program där man ser vilka filer som andra användare har.

Enligt enkäten ägnar drygt 40 procent av svenskarna mellan 15 och 74 år sig åt illegal fildelning av musik, varje dag eller mer sällan. 40 procent motsvarar 2,8 miljoner människor, men med tanke på att många också fildelar film, musikvideos, böcker och tv-program är antalet fildelare sannolikt högre.

Om enkätresultatet översätts till jämtländska mått innebär det att mellan 40 000 och 50 000 länsbor fildelar.

Att tre miljoner svenskar dagligen fildelar är en avsevärt högre siffra än vad tidigare enkäter visat. Men IFPI menar att det kan bero på att tidigare enkäter gjorts på traditionellt vis där frågeställaren ringer upp den utvalde på dennes fasta telefon. Företrädare för organisationen menar att många saknar fast telefon i dag och att det kan innebära att deras nätbaserade undersökning får ett annat utfall.

Mer läsning

Annons