Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många jämtar dör i diabetes

Diabetes är i dag en folksjukdom, men det hindrar ofta inte de drabbade att leva ett normalt liv.

– Men det är också upp till diabetikerna själva att äta rätt mat, motionera och sköta sin behandling för att må bra.

Annons

Det säger Judy Boström som är ordförande i Östersunds diabetesförening med 450 medlemmar.

– Jag har haft diabetes i 52 år, jag fick sjukdomen när jag var 8 år, och har lärt mig hur viktig egenvård är. I dag har jag en insulinpump med CGM, det gör att jag kan följa glukosnivån i pumpens display.

Judy Boström vill gärna berätta om "Livets gång", en promenad på 2,5 km som startar i Badhusparken i Östersund i början av september. Här vandrar man till stöd för barn i länder som inte får samma hjälp med sjukdomen som barn får i Sverige.

Men vad beror det på att så många faktiskt dör i diabetes?

– Det är en svår fråga, men jag tror det handlar om information, säger Judy Boström. För några år sedan låg vi i topp när det gäller amputationer i vårt län. I dag är det inte så, vi har en väldigt bra fotvård och det arbetas i team för att vi ska slippa amputationer.

Men antalet diabetiker ökar hela tiden och samtidigt pågår det mycket forskning kring sjukdomen.

Diabetes är inte en sjukdom utan flera med olika orsaker. Men den gemensamma nämnaren är att sockerhalten är för hög. Därför kallades också diabetes tidigare för sockersjuka.

De mest kända är typ 1 och typ 2. Typ 1 bryter oftast ut i barn- eller ungdomsåren medan typ 2 är en form av vuxen- eller åldersdiabetes som ofta debuterar efter 40 års ålder.

Livlinan för de diabetessjuka är diabetessjuksköterskan som de blir tilldelad.

– Jag är riktigt orolig just nu eftersom "min" diabetessjuksköterska, som jag haft i 30 år, slutar. Det känns verkligen trist eftersom hon stöttat mig i så många år, säger Judy Boström.

Och som det brukar vara i föreningslivet så efterlyser Judy Boström personer som vill jobba med frågorna ideellt.

– Det är också viktigt att de blir medlemmar så vi kan arbeta för en bättre vård och informera, bland annat i skolorna, på ett bättre sätt.

Mer läsning

Annons