Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många i kyrkan känner sig sextrakasserade på jobbet

Sexuella trakasserier förekommer bland de anställda i Svenska kyrkan. Det framkommer i en egen undersökning om arbetsmiljön som stiftet låtit göra.

Annons
I början av året gjorde Kyrkans Tidning en undersökning bland stiften i landet. Då framkom det att en stor andel av Härnösands stifts kvinnliga präster ansåg sig diskriminerade på grund av sitt kön.
Med bakgrund av detta, samt att Svenska kyrkan i år firar 50-årsjubileum för prästvigning av kvinnliga präster, har Församlingsförbundet valt att göra en undersökning bland samtliga cirka 1 100 anställda i alla yrkeskategorier i stiftet hur de ser på diskrimineringen på sin arbetsplats.
Ungefär hälften av personalstyrkan har svarat och det visar sig att många trivs bra på jobbet .
Men - både ett antal män och kvinnor uppger att de har upplevt sexistiska kommentarer och förlöjliganden under det senaste året.
- I Svenska kyrkan har vi ett särskilt stort ansvar för goda arbetsmiljöer. Våra kristna värderingar ska genomsyra vår verksamhet, då är ett enda fall av trakasserier eller diskriminering ett fall för mycket, kommenterar Tony Guldbrandzén, biskop i Härnösands stift resultatet. 
Undersökningen visar att ett "noterbart antal" (28 av de som svarat) inte anser att stämningen på jobbet lämpar sig för både män och kvinnor.
Detta är några av de svar som dykt upp:
"På vissa delar av arbetsplatsen råder en "manlig" jargong som ibland slår över till att vara sexistisk".
"…har varit hårt utsatt för sexrelaterade skämt, hantering och prat…"
"Det skämtas ofta om sex. Historier som skickas runt".
"… det inte är OK med bilder av lättklädda kvinnor och inte OK med sexuella "skämt". Jag upplever inte elakhet bakom men ren "dumhet", okunskap."
Ett fåtal kvinnor uppger även att de har blivit utsatta för tafsande, eller annan ovälkommen beröring.
Enligt undersökningen har de svarande uppgett att detta skett från en chef, en annan kollega eller av andra personer i det dagliga arbetet.
Undersökningens resultat är inte förvånande, sett till antalet anställda, menar Kajsa Åslin, pressekretare i Härnösands stift.
- Men det är ingen ursäkt utan Svenska kyrkan ska ligga i framkant i de här frågorna med tanke på de värderingar vi jobbar med, säger hon.
Stiftet kommer nu att utvärdera undersökningsresultatet ordentligt.
- Vi har ett pågående eget arbete med arbetsmiljöfrågor som vi jobbar med och vi får se om det är frågor där vi behöver göra mer kända.
Stiftet har i dag ett antal kontaktpersoner som de anställda kan vända sig till i arbetsmiljöfrågor.
- Vi kanske behöver göra dessa mer kända, säger Kajsa Åslin.

Mer läsning

Annons