Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många företag tål inte en krona i löneökning"

/
  • – Sänkningen av bolagsskatten är inte positivt här när resultaten i företagen ligger på nollnivå, säger Lisbeth Godin Jonasson som tillsammans med Victor Snellman på Svenskt Näringsliv konstaterar att utsikterna för vinst är ovanligt svaga nu.

Kärvare tider väntas framöver och fler företag i länet räknar med färre anställda.

Bedömningen är att konjunkturen går ner, på många håll i värden, och många dras med i fallet.

Annons

– Det är stort allvar i situationen och vi kommer nog att se en del varsel, säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef i Svenskt Näringsliv.

– Många parametrar visar att den ekonomiska utvecklingen har vänt snabbt. Förra kvartalet låg vi bättre till.

Under ett lunchmöte med företagare igår presenterade näringslivet sin senaste konjunkturprognos. Den jämtländska företagarpanel som ger underlag till rapporten har blivit mer pessimistisk. Mellan raderna anas ändå viss framtidstro. Lika många ska investera, som de som inte ska.

– Det är ett oroande perspektiv för de företag som är beroende av att sälja utanför länet, säger Lisbeth Godin Jonasson.

– Man tål egentligen inte en enda kronas löneökning på grund av att det föreligger nollresultat redan i dag. Men det blir svårt att hantera en kommande lönerörelse utan lönehöjningar.

Victor Snällman ekonom på Svenskt Näringsliv sammanfattar en del av bakgrunden till de dystra tongångarna:

– Exportföretagen pressas svårt från två håll. Dels möter de en vikande efterfrågan i omvärlden som tillsammans med en stark kronkurs minskar konkurrenskraften, säger Victor Snällman.

I Europa väntar dessutom hårda besparingar i flera länder och i synnerhet Jämtland bedöms få det tufft på sina exportmarknader.

Gunnar Rödin, som driver Rödins Trävaru AB, var en av flera företagare som under mötet berättade hur konjunkturen påverkar affärerna redan nu.

På grund av Eurons låga kurs får man dåligt betalt för sågade varor från kunder ute i Europa. På hemmaplan i Svenstavik betalar Rödins däremot sina kostnader i kronor; en stabilt stark valuta. Den lokala skogsråvarna omges fortfarande av höga inköpspriser, men som exportmarknaden ser ut i dag kan man inte höja priserna för att öka lönsamheten.

Framöver siktar Rödins istället på att ta marknadsandelar i Norge och Sverige och därigenom få betalt i valuta som gynnar lönsamheten i företaget.

Mer läsning

Annons