Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fler arbetslösa i år – befaras bli fler

/
  • Arbetsförmedlingen befarar att antalet arbetslösa kan komma att öka i höst, även om det i förra veckan var 1 400 fler arbetssökande i Jämtland än samma vecka förra året.Foto: HÅkan Luthman

I förra veckan var drygt 3 500 jämtar öppet arbetslösa. Det är mer än 1 400 fler jämfört med samma vecka 2008.

– Vi befarar att antalet arbetslösa kan öka ytterligare under hösten, säger Urban Gyllander på Arbetsförmedlingen.

Annons

Liksom landet i övrigt har Jämtlands län drabbats kraftigt av den pågående lågkonjunkturen. Det syns inte minst om man tittar på den aktuella arbetslöshetsstatistiken för länet.

Under vecka 31 i år var 3 543 jämtar anmälda som arbetslösa, att jämföra med 2 124 personer under samma tidsperiod i fjol. Samtidigt anmäldes endast 31 nya platser till Arbetsförmedlingen, 226 färre än under samma sommarvecka 2008.

Urban Gyllander är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Östersund och han anser att det finns skäl att oroa sig för utvecklingen.

– Vi har sett en successiv ökning av antalet uppsagda under året. Lågkonjunkturen har gjort att vi hamnat i ett läge som är bekymmersamt, säger Gyllander.

Länet drabbades framförallt under den gångna våren av många varsel. För tillfället har minskningen av arbetstillfällen klingat av en aning, men trots det finns det anledning att tro att det kan bli värre.

– Det vi märkt vid tidigare lågkonjunkturer är att försämringar på arbetsmarknaden släpat efter ungefär ett halvår i de nordliga delarna av Sverige. Därför kan vi befara att vi får ytterligare en ökning av arbetslösheten till hösten, säger Urban Gyllander.

– Hittills har verkstadsindustrin varit särskilt drabbad. Det vi är oroliga för är att den offentliga verksamheten snart kan råka illa ut och tvingas banta sin verksamhet.

– Och ska man titta på en särskild grupp är arbetslösheten bland unga klart värre än den är hos andra grupper.

Totalt är 6,8 procent av länets ungdomar mellan 18 och 24 år arbetslösa, jämfört med 4,2 procent i gruppen 16–64 år.

Vad kan ni på Arbetsförmedlingen göra för att motverka den negativa utvecklingen på arbetsmarknaden?

– Eftersom vår uppgift är att se till att arbetsgivare får arbetskraft gör det att vår verksamhet också är också konjunkturberoende. Självklart sjunker våra möjligheter att hjälpa folk till arbete när färre har råd att anställa eller ta emot praktikanter.

Helt nattsvart är situationen dock inte enligt Urban Gyllander. Bland annat nämns turismen som en bransch som fortfarande går relativt bra och därmed kan öppna upp vissa möjligheter.

– Vi kan inte fokusera på allt som är negativt. Trots allt får vi in en del nya platser och det visar att arbetsmarknaden faktiskt inte är helt död, säger han.

Dessutom planerar man att intensifiera antalet arbetsplatsbesök som görs från Arbetsförmedlingens sida.

– Under semestertider blir det svårare att planera den typen av besök, men nu ska vi åter åka ut och föra en diskussion om rekrytering och praktikplatser på en rad företag. När arbetsgivarna får veta vad vi kan bidra med brukar det normalt sett leda till att fler personer blir sysselsatta, avslutar Urban Gyllander.

Mer läsning

Annons