Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många bomblarm i Östersund

/
  • Hela polishusets entré förstördes när bomben sprängdes. Dörrarna böjdes inåt, fönster i polishuset och de närliggande fastigheterna krossades. Där bomben placerats blev det en djup grop.

För drygt ett år sedan utsattes tågstationen i Östersund för ett bomhot. Det var den senaste händelsen som liknar den på Frösön på torsdagen, men långt ifrån den enda.

Senast som det faktiskt smällde var i februari 2003.

Annons

Det var strax efter klockan nio på morgonen den 26 mars, 2012, som någon ringde in ett bombhot in till SOS Alarm som gällde tågstationen. Personen som ringde ska ha sagt "om två timmar smäller det". Bombexperter tillkallades men någon bomb hittades aldrig.

En person anhölls misstänkt för grovt falskt larm men förundersökningen ner. Det gick aldrig att bevisa att den misstänkte var den som ringt in hotsamtalet.

Vid händelsen på tågstationen evakuerades och spärrades ett stort område av runt stationen och tågtrafiken ersattes med bussar.

Det har skett många bombhot i länet under 2000-talet som varit falska och många lådor som misstänks ha innehållit bomber placerats ut. Men 28 februari 2003 var det skarpt läge. Och det small på två olika ställen, i Östersund och i Brunflo.

Det stod tidigt klart att det handlade om en skarpladdad bomb som placerats ut vid polisstationen i Östersund, som då låg på Köpmangatan. Den upptäcktes vid halvfemtiden på morgonen. Polisens bombtekniker sköt inifrån huset med målet att bomben inte skulle sprängas utan att man istället skulle separera tändanordningen från sprängladdningen. Men så blev det inte, bomben briserade med full kraft och entrén till polishuset förstördes.

Bombhotet mot polisstationen sågs som en avledande manöver. En dryg timme efter att bomben vid polishuset hittats sprängdes dåvarande Föreningssparbankens uttagsautomat i Brunflo.

Mer läsning

Annons