Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många av länets solarier har inte kontrollerats

Östersund och Berg är de enda kommunerna i länet som har kontrollerat solarier under den senaste tiden. Sedan två år tillbaka har kommunerna ansvaret för tillsynen av solarier som är öppna för allmänheten. Men sådana kontroller prioriteras inte i de flesta av länets kommuner.

Annons

Merparten av kommunerna har inte inspekterat solarier sedan det blev deras ansvar. Det visar en rundringning som Länstidningen har gjort. Östersunds kommun och Bergs kommun är de enda som har kontrollerat solarier under den senaste tiden. I Östersund har de bland annat bytt och kontrollerat lysrör. De har också gjort en genomgång av hygienen.

Åre kommun har inte gjort någon kontroll av solarier på länge, utan där prioriteras badanläggningar i stället.

– Vi försöker lägga resurserna där vi tror att det bäst behövs, säger Olof Vallgren, miljöchef vid Åre kommun.

Trots att många solarier ligger i samma byggnader som badanläggningar har de inte tid att inspektera solarier.

– Det här året koncentrerar vi oss på badanläggningar, som vi har väldigt många, säger Olof Vallgren.

Han tror att de anläggningar som har solarier ofta kontrollerar dem själva.

– De är skyldiga att ha vissa egenkontroller också, säger Olof Vallgren.

I Ragunda kommun prioriteras inte detta hälsoskydd och kommunen har inte resurser att avsätta för solariekontroller.

– Vi har haft fullt upp med annat och vi har inte tagit oss tid till det, säger Patrik Larsson, på bygg- och miljökontoret i Ragunda.

Han tror också att det är ett klart minskat intresse för användandet av solarier och därför är det inte så högt prioriterat att kontrollera solarier. Ett problem som Patrik Larsson kan se är att kommunen inte vet hur många det egentligen finns.

– Förut skulle alla som hade solarier anmäla det till oss men det behöver de inte längre. Om någon öppnar ett solarium kan det dröja ett tag innan vi får veta det. Vi kan behöva göra ett ordentligt detektivjobb för att hitta dem, säger Patrik Larsson.

Varken Krokom, Härjedalen, Bräcke eller Strömsund kommun har inspekterat solarier på länge. I Strömsund ska kommunen börja med att undersöka var solarierna finns.

Mer läsning

Annons