Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man som handlade med bilar åker på skattesmäll

En man som bedrivit handel med bilar i länet får sin eftertaxerade inkomst minskad med 8 000 kronor.

Annons

Sammantaget höjs ändå mannens inkomst av näringsverksamhet med drygt 241 000 kronor för åren 2001 till och med 2004.

Samtidigt höjs de belopp mannen ska betala in för utgående moms, vilket är skatt på försäljning av bilarna, med 170 000 kronor.

Det har kammarrätten bestämt.

Mannen, som är i 40-årsåldern har hävdat att han hjälpt en person med dennes bilaffärer och endast gjort två stycken själv. Den andre ska ha varit drivande och mannens egen roll underordnad. Mestadels bestod den i att förmedla betalningar.

Men kammarrätten anser i likhet med länsrätten att mannen gjort bilaffärer som han ska beskattas för.

I kammarrätten hävdade mannen att han tidigare inte kunnat ta del av en mängd handlingar som dök upp i länsrättsförhandlingen. Av misstag hade bilagor inte bifogats mannens juridiska ombud, material som kunde erhållas hos Skatteverket.

Enligt kammarrätten är det inte frågan om ett sådant handläggningsfel som kan medföra att målet ska tas om i länsrätten.

I domen framgår också att den som tar emot en likvid summa är den som bedriver verksamheten, om inte utredningen visar något annat. I det här fallet visar den att större köp och försäljningar gått via mannens bankkonton.

Han har gått med på att beskattas för provision. Men kammarrätten slår fast att mannen har bedrivit handel med bilar i egenskap av näringsidkare.

Eftersom han lämnat oriktiga uppgifter blir det frågan om eftertaxering och Skatteverkets beslut att höja inkomsterna på skönsmässiga grunder är befogade.

Mer läsning

Annons