Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män gillar yngre kvinnor - kvinnor gillar äldre män

/
  • Den bevisade åldersskillnaden mellan män och kvinnor stämmer in även på Kerstin Olofsson och Sten Emerén från Östersund. Sten är fem år äldre än Kerstin. Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare

"Gubbsjukan" får nu vetenskapligt stöd. Detta sedan forskare har studerat kontaktannonser i svenska tidningar samt på dejtingssajter på internet.

Annons
Det är nu någorlunda bevisat att gubbsjukan har vetenskapligt stöd. Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med forskare vid Oxfords universitet studerat 400 kontaktannonser i Aftonbladet och Göteborgs-Posten samt på dejtingsajterna Spraydate och match.com. Den teoretiska forskningen kring hur kvinnor och män väljer partners brukar säga att män bryr sig mer om hur partnerns utseende, medan kvinnan bryr sig mer om tillgångar och status. Med bakgrund av det kollade forskarna vad kvinnor och män letade efter för attribut hos sina partner. Och kom fram till bland annat följande: Kvinnor sökte oftare män med goda tillgångar. Männen talade därför ofta om "stort hus och ekonomiskt oberoende" i annonserna. Männen sökte i princip uteslutande yngre kvinnor. Kvinnorna däremot sökte främst äldre män. Men kvinnor över 60 ville dock helst ha yngre män. De gamla teorierna om utseendefixering var däremot mer tveksam. Både kvinnor och män skrev i sina annonser att de sökte någon som var exempelvis var "vacker", "söt", "lång" eller "vältränad". På samma sätt beskrev de sig själva. När LT frågar runt om åldersskillnaden verkar studien stämma in även i verkligheten. Åldersskillnaden mellan samboparet Kerstin Olofsson och Sten Emerén, Östersund, är fem år. Sten är den äldre. Men varför det blev så är inget de tänker på. - I min bekantskapskrets är det flera kvinnor som lever med män som är yngre än de själva, säger Kerstin. Något som kanske kan bero på att männen går bort tidigare än kvinnorna, funderar de. - Eller så är det för att vi är mer erfarna, skämtar Sten. Forskarna menar att status hos männen är viktigare för tjejer. - Jag förstår inte varför svenska tjejer ska tänka så. De är ju välutbildade och har det bra själva, säger Kerstin.

Mer läsning

Annons