Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man fick halv miljon kronor i felaktig sjukersättning

En man i 60-årsåldern har felaktigt fått nästan en halv miljon kronor i ersättning från Försäkringskassan. Myndigheten vill ha tillbaka pengarna inom några veckor.

Annons

En man i 60-årsåldern från Östersund har fått 450 000 kronor i sjukersättning och bostadstillägg, utan att ha rätt till detta.

I ett beslut från Försäkringskassan visar det sig att mannen, som varit bosatt utomlands sedan 2003 fram till förra sommaren, har fått 206 000 kronor i sjukersättning och 246 000 kronor i bostadstillägg.

Enligt reglerna har man bara rätt till dessa ersättningar om man bor i Sverige.

"Sjukersättning på garantinivå är en bosättningsbaserad förmån. Vid utlandsvistelse får denna förmån behållas endast om den försäkrade är bosatt i Sverige. Rätt till bostadstillägg finns enbart för bostad där den försäkrade är bosatt och folkbokförd", skriver Försäkringskassan.

Mannens godeman har yttrat sig i ärendet och konstaterat att 60-åringen dels "har en mycket skral ekonomi" och att mannen "är multisjuk".

Men de argumenten håller inte anser Försäkringskassan:

"Försäkringskassan har tagit del av ditt yttrande som framförts av din godeman gällande din hälsa och din ekonomi. I detta fall bedömer Försäkringskassan att det inte finns några sådana skäl från att befria dig helt eller delvis från skulden. Den huvudsakliga anledningen är att du underlåtit att meddela din utlandsvistelse samt att du sökt och beviljats bostadstillägg för bostäder du inte varit bosatt i och därmed fått ersättningar som du inte är berättigad till".

Mer läsning

Annons