Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammor: Det är praktiskt att amma och bra för barnens hälsa

/
 • Sara Huss och Camilla Andersson har båda ammat sina barn länge.            Och Elin, snart 6 år, Moltas 6 år, Irma 3 år och Lisa 3 år verkar ha mått bra av det.

– Med första barnet ammade jag i ett och ett halvt år, så det var ganska länge. Andra barnet ammade jag bara i ett år, säger Sara Huss. Hon är en av dem bevisar att jämtarna är bäst i landet på att amma sina barn.

Annons
Både Camil la Andersson och Sara Huss har ammat sina barn länge. Och första barnet ammades längre än det andra.
– Fast i slutet, när han började bli stor ammade jag mest hemma. Folk kommenterade annars att jag ammade länge och så, säger Sara Huss.
– Ja, de tycker väl att barnen ser stora ut, säger Sara Huss.
Men de tycker båda två att de har märkt att deras barn har mått bra av att bli ammade länge.
– Ja, man får glada och nöjda barn som mår bra, säger Camilla Andersson.
– Och så är det ju bra för barnens immunförsvar och skyddar mot allergier, och det hoppas jag ska visa sig stämma längre fram, säger Sara Huss.
Men de har självklart inte bara ammat i ett och ett halvt år – barnen har fått vänja sig vid mat också.
– Första barnet var jag försiktig och började ge mat vid fyra månader som det var rekommenderat. Men det var inte populärt. Med andra barnet väntade jag tills efter sex månader, säger Camilla Andersson.
– Jag började ge mitt andra efter åtta månader, men tyckte att jag märkte att det blev svårare att vänja dem vid mat om man väntar för länge, säger Sara Huss.
De är överrens om att det är bra att amma. Dels för att det stärker barnens immunförsvar, men också för att det är praktiskt.
– Det är ju så lättsamt att ha med dig, säger Camilla Andersson och skrattar.
Och nog ser alla fyra barnen som trängs runt bordet ut att vara pigga och må bra. Men så är de ju ett bevis på att statistiken har rätt – jämtarna ammar längre än de flesta.

Mer läsning

Annons