Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mamma Cathrine: Jag sitter bara och väntar

/
  • Cathrine Johansson har fortfarande inte fått kontakt med sin son Christian Karlström som seglar i det tsunamidrabbade området kring Samoaöarna. ”Jag kan inte göra så mycket annat än vänta”, säger Cathrine till LT. Foto: SVT Mittnytt

Christian Karlström från Östersund har fortfarande inte hörts av från det tsunamidrabbade området i Stilla havet. Mamma Cathrine Johansson säger att väntan är jättejobbig.

Annons

I tisdags drabbades området kring Samoaöarna av en tsunami. Christian Karlström befann sig sannolikt i området mellan Samoa och ön Morea norr om Tahiti när tsunamin slog till.

Dagen efter händelsen pratade LT med hans mamma Cathrine Johansson som fortfarande under fredagen inte hört något från sin son.

– Just nu sitter jag bara och väntar. Jag kan inte göra så mycket annat, säger hon.

Christian Karlström färdas på en tolv meter lång segelbåt tillsammans med en svensk kvinna och ytterligare ett par personer i besättningen. Han har varit ute och seglat sedan i april och brukar, enligt mamma Cathrine Johansson, höra av sig så fort det finns telefontäckning eller tillgång till internet. Hur täckningen är i området där han befinner sig nu vet hon inte.

– Jag vet ju att det finns stora områden där det saknas täckning. Men dröjer det en vecka till då blir jag riktigt orolig.

Cathrine Johansson har kontaktat utrikesdepartementet, UD, som i sin tur har meddelat den svenska ambassaden i Canberra, Australien.

– Ambassaden har i sin tur kontaktat en honorärkonsul på Samoa som har kontakt med de lokala myndigheterna i området, förklarar UD:s presschef Anders Jörle.

Lokala myndigheter som konsuln kan tänkas kontakta är polisväsendet samt kustbevakning eller andra liknande sjöfartsmyndigheter.

Men Anders Jörle berättar att honorärkonsuln på Samoa ännu inte lämnat några uppgifter om var de båda svenskarna skulle kunna befinna sig.

– Det är ju ett så stort område det här så det kanske troligaste ändå är att de själva hör av sig när de har möjlighet, säger han.

Mer läsning

Annons