Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maktkampen kan vara avgjord

Maths O Sundqvist kämpar hårt för att få behålla makten i sitt företagsimperium. Men kanske är ansträngningarna förgäves. Enligt tidningen Dagens industri har bankerna redan gjort upp om vem som ska ta över hans bolag.

Annons

Det har blåst rejält kring den jämtländske finansmannen de senaste dagarna.

Efter flera månader av tystnad valde han för en dryg vecka sedan att tala ut om krisen i företagsimperiet.

Sedan dess har ordväxlingen trappats upp. I ena ringhörnan Maths O Sundqvist, i den andra banken Carnegie som numer ägs av svenska staten.

För en tid sedan gick Carnegie ut med uppgiften att banken hade för avsikt att sälja Sundqvists koncernbolag Skrindan på auktion. Anledningen var enligt Carnegie att man ville driva in den miljardskuld som finansmannen har hos banken.

I går publicerade Dagens industri uppgifter om att affären i princip redan gjorts upp och att auktionen kommer att sluta med att det blir Carnegie själv som köper skrindan.

– Jag har talat med övriga kreditorer och försäkrat mig om att de sitter stilla i båten om vi tar över ägandet i Skrindan, säger Arne Berggren, som är vd i ett dotterbolag till Carnegie.

Maths O Sundqvist anser att Carnegie har haft en dold agenda.

– Carnegies uttalanden visar svart på vitt vad man är ute efter, det är inte att få lånen återbetalda utan att komma över Skrindan-koncernen.

– Handlade det om återbetalning så skulle de vara beredda att hitta en lösning där räntor och amorteringar betalades av mig, precis som de nu säger är möjligt.

Finansmannen menar att han lika bra som Carnegie skulle kunna driva koncernen vidare och betala av skulderna såväl till Carnegie som till de övriga bankerna.

Mer läsning

Annons