Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makthavare firade med Orkesterföreningen

/

Ett sånt jubileumsår det varit för Östersunds oförtröttligt verksamma och påhittiga Orkesterförening! Programidéerna har flödat med många okonventionella grepp och musikaliskt gränsöverskridande upptåg.

Annons
Orkesterföreningens trogna publik har under året fått sig till livs allehanda klangfulla upplevelser av både äldre och nyare musik, unga förmågor har avlöst gamla mästare, musikaliska genrer har korsbefruktats .
Man måste imponeras av hundraåriga Orkesterföreningens ambitioner. Påhittigheten har varit stor för att locka ny och gammal publik.
Den fjärde och sista jubileumskonserten lockade med politikens främsta makthavare på orkesterscenen. Där fanns både president, landshövding och kommunalråd med tilldelade roller. Kommunalrådet Karin Thomasson med 30 års egen musikererfarenhet i den jubilerande orkestern fick kvällen till ära ikläda sig dirigentrollen. Och med sin mäktiga stämma och starka scennärvaro intog Republiken Jamtlands president Ewert Ljusberg en självklar plats också med en stråkorkester.
Landshövdingen Britt Bohlin höll högtidstal och bjöd på stående fot och Länsstyrelsens vägnar in den hundraårsjubilerande orkestern att svara för den stora jubileumskonserten när Jämtlands län 2010 fyller dubbelt så många år - 200.
Men den som nu och alltsedan 2003 med smittande entusiasm och idérikedom håller ihop Orkesterföreningen är förstås Orwar Eriksson, som inledningsvis låter orkestern klinga ut i en Liten Serenad med Lars-Erik Larssons fjäderlätta toner.
Orwar Eriksson och orkestern ska drygt två timmar senare sätta punkt för den avslutande och mångskiftande jubileumskonserten med en av magiska klockor omsluten Cantus till minne av Benjamin Britten, signerad den estländske tonsättaren Arvo Pärt. Bättre final på jubileumsåret hade det inte kunnat bli!
Men mellan dessa två musikaliska motpoler - ja, förresten ändå inte så olika - utvecklar sig en i Orkesterföreningssammanhang ovanlig show med den mångsidige artisten Ewert Ljusberg i centrum.
Han har en mäktig stämma, han Presidenten, men den lånar sig gärna till de mest romantiskt veka strofer. Och Birger Sjöberg var, får man förmoda, en utmaning svår att motstå för Ljusberg, som med stark inlevelse framförde ett knippe av Fridas visor i vackert orkesterarrangemang av Peter Roos och därtill med gitarrackompanjemang av Fredrik Mårtensson.
En vissångare med ett mycket personligt uttryck är han, Ewert Ljusberg, och gärna sjunger han förstås på sitt eget själfulla Hedemål. I brodern Arne Ljusbergs Bal på Olpersåsen, får han hela orkestern att svänga i den dansanta visan.
Ja, Ewert Ljusberg bjuder frikostigt på sig själv som den mångsidige artist han är. Med en temperamentsfull tolkning av Birger Sjöbergs I Spaniens månsken och en röstekvilibristisk Härjedalsblues, som faktiskt får mig att tänka på Bobby McFerrin.
En ovanlig kväll var det nog i Östersunds Orkesterförenings hundraåriga historia, men den här orkestern är fast besluten att med många nya grepp och idéer överleva ännu ett sekelskifte.
Ja, må den leva!
MUSIK
Östersunds Orkesterföreningens 4:e jubileumskonsert
"Kommunalrådet, Landshövdingen & Presidenten"
Dirigenter: Orwar Eriksson och Karin Thomasson
Gästartister: Ewert Ljusberg och Fredrik Mårtensson
(Folkets Hus)

Mer läsning

Annons