Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäklarna osäkra på fastighetspriserna

Länets fastighetsmäklare har svårt att tyda den framtida marknaden. Hälften av dem tror på ökade bostadspriser medan den andra hälften gissar på oförändrade eller minskade prisnivåer.

Annons

Mäklarsamfundet har undersökt hur ett stort antal fastighetsmäklare ser på den framtida bostadsmarknaden i sin region.

Av de mäklare i Jämtlands län som tillfrågats så anser drygt hälften att antalet bostäder som är till salu kommer att öka de kommande tre månaderna.

Samtidigt framgår det av undersökningen att nästan lika många gissar att antalet bostäder som är ute till försäljning kommer att ligga konstant eller minska den närmaste tiden.

När det gäller om prisnivåerna kommer att öka den närmaste tiden så tror hälften av mäklarna i Jämtlands län att priserna ska gå upp medan den andra hälften tror att priserna kommer att ligga oförändrade eller sjunka. Det gäller främst bostadsrätter och villor.

När det gäller fritidshusen tror de allra flesta mäklarna att prisnivån kommer att gå ner eller ligga oförändrad.

Kerstin Lingsell arbetar som mäklare på Fastighetsbyrån i Östersund och hon bekräftar att den framtida bostadsmarknaden är svår att förutse.

– Staten har ju gjort vissa åtgärder med räntesänkningar som påverkar. Samtidigt pratar man om en lågkonjunktur som folk inte har märkt av. Det blir lite dubbla budskap som gör det svårt att veta vad som kommer att hända.

Kerstin Lingsell berättar däremot att de senaste räntesänkningarna har fått rejäl fart på fastighetsmarknaden i Östersundsområdet och hon hör till de som tror på ökade prisnivåer.

– Jag tror att priserna kommer att gå upp. Det handlar mycket om att effekterna av den här räntesänkningen kommer att hålla i sig.

Mer läsning

Annons