Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Magsjukan kändes inte som en kris”

Magparasitens inverkan på östersundsbornas vardag, och hur nyckelpersoner hanterat situationen, sammanställs i en forskningsrapport.

Annons

Hur ett antal nyckelpersoner samverkat och organiserar arbetet utgör en del.

Hur allmänheten påverkats i sin vardag är en annan del.

– Vi såg mycket ödmjukhet och stark omsorg om andra människor, säger Erika Wall till Mittnytt.

Erika som är doktor i sociologi förvånas inte över att omsorgen bredde ut sig i Östersund när folk drabbades av magparasiten.

Men hon konstaterar också att det här inte stämmer med idéer som finns hos folk i allmänhet: Att den starkaste ser om sitt hus för att bli vinnare vid en kris.

Å andra sidan tyckte de intervjuade att utbrottet av magsjuka inte var så allvarligt och trots omfattningen betonar de att situationen inte uppfattades som en kris.

Det är minst fem forskare på Mittuniversitet och Göteborgs universitet som intervjuat och observerat under tiden magsjukan härjat i Östersund.

Till veckan ska de träffas för att se hur man ska gå vidare med resultaten.

Erna Danielsson och Jonas Landgren har tittat närmare på myndigheternas agerande.

– Vi har i huvudsak följt centrala personer på länsstyrelsen och i kommunen som jobbat aktivt med det här, säger Erna Danielsson som också är doktor i sociologi på Mittuniversitetet i Östersund.

Myndigheternas fokus har ändrats beroende på var i processen man befunnit sig.

Men detaljer som hur samverkan fungerade, och hur Östersunds kommun klarade av att hantera det hittills största utbrottet av magsjuka i landet, vill forskarna återkomma till längre fram.

Mer läsning

Annons