Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”M-politiker löper störst risk att utsättas för våld och hot”

Många av landets politiker har utsatts för våld och hot det senaste året. De jämtländska politikerna är inte mest utsatta men även i här förekommer hot mot de förtroendevalda.

Annons

En stor undersökning har genomförts vid Göteborgs universitet där drygt 9 000 kommun- och landstingspolitiker ställts inför frågan: ”Har du under de senaste 12 månaderna varit utsatt för våld eller hot på grund av ditt politiska uppdrag?” För heltidspolitikerna blev svaren att drygt var femte hade utsatts för hot eller våld.

Av deltidspolitikerna hade ungefär var tionde utsatts skriver tidningen Dagens samhälle i sitt senaste nummer.

I Jämtlands län svarade 6 procent av de tillfrågade politikerna att de under det senaste året utsatts för hot eller våld. Den Jämtländske landstingspolitikern Thomas Andersson, c, bekräftar att många förtroendevalda utsätts för olika typer av hotelser.

– Det finns flera som jag känner till som blivit hotade och det gäller även inom landstinget i Jämtland. Men många vill inte gå ut och berätta om det.

Thomas Andersson har själv blivit hotad till livet, något han gått ut och berättat öppet om. Men många hot aldrig kommer ut eftersom polisen ofta råder de hotade politikerna att inte tala offentligt om saken.

– Det finns alltid en ganska stor risk att det leder till fler hot, säger Thomas Andersson.

Undersökningen som gjorts vid Göteborgs universitet visar att det är de moderata heltidspolitikerna som löper störst risk att utsättas för hot eller våld. Bland del- och fritidspolitikerna ligger Sverigedemokraterna i topp med cirka en tredjedel av de tillfrågade som svarat att de utsatts för hotelser och våld.

Nästan alla hot sker via mejl eller telefon men en del politiker har också utsatts för direkt våld och skadegörelse.

Mer läsning

Annons