Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxrenoveringar fortsatte utan pengar

/
  • Jakt- och rekreationsanläggningen i Henvålen beräknades till 50 miljoner men stoppades av nya ledningen i Skrindan sedan 19 miljoner investerats.– Man kan se att investeringar gjordes i tre fastigheter trots att det saknades pengar i Skrindan, säger Henrik Engberg, rådgivare åt nuvarande ledningen i Skrindan. Foto: Håkan luthmanStrax nedanför krönet på Frösön ligger en villa som Maths O Sundqvist under lång tid lät rusta upp för miljon                belopp. Nu har den skrivits ned med 13 miljoner kronor. Foto: Henrik Flygare

Att Maths O Sundqvist byggde om för miljoner på tre av sina fastigheter, trots att pengar saknades, får viss revisorskritik i årsbokslutet för Skrindan.

Annons

Fortsatta ombyggnader på en av tre fastigheter stoppades när den nya styrelsen för Skrindan tillträdde i mars.

Det handlar om en jakt- och rekreationsanläggning i Henvålen i Härjedalen projekterad till en kostnad på 57 miljoner som stoppades sedan 19 miljoner investerats.

En villafastighet på Frösön och en fastighet i Lärkstaden i Stockholm synas också i revisionsberättelsen.

Den senare har en kontorsdel och en påkostad boendedel och kan ha varit tänkt att användas som Skrindans framtida koncernkonor i Stockholm.

– Vi ansåg att de investeringar som vi i första hand stoppade är sådana som inte kommer att ge tillbaka pengarna, säger Skrindans vd Arne Berggen.

– De investeringar vi gör framöver ska vara kommersiella investeringar i fastighetsrörelsen.

Villafastigheten högt uppe på Frösön med utsikt över Östersund och Storsjön har renoverats under lång tid och omfattades av omsorgsfullt hantverksarbete.

Värdet på den fastigheten har skrivits ned med 13 miljoner, från 19, 3 till 6, 5 miljon.

– Skälet är att den påkostade renoveringen inte resulterat i en motsvarande värdeökning, framgår det av årsbokslutet.

Kostnaderna för de här tre fastigheterna kan ha inneburit en värdeökning som inkräktat på Skrindans egna kapital, konstaterar revisorn Lars Helgesson som väcker frågan om eventuellt bristande ansvar i sammanhanget.

Men någon betydelse för ansvarsfriheten får det inte.

– Styrelsen är beviljad ansvarsfrihet inför bolagsstämman i juni. Det är fakta i målet, säger Henrik Engberg som jobbat med bokslutet och är rådgivare till nuvarande styrelseordföranden Arne Berggren.

– Man kan se att investeringar gjordes i tre fastigheter trots att det saknades pengar. Det brukar inte revisorer gilla, säger Henrik Engberg.

Skrindan hade inga ytterligare ägare som berördes av renoveringarna.

– Maths O har drivit bolaget. Men som ensam ägare och styrelseledamot har det här drabbat honom själv. Då får det räcka med det från revisorn. Så tolkar jag revisionsberättelsen, säger Dennis Kjellin, den andre av de rådgivare till Skrindans nuvarande ledning som tog över koncernen i mars.

Mer läsning

Annons