Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxhotellet drivs vidare på halvfart

/
  • Borgenär Håkan Torén, sittande, pratar med hotell-vd Peter Nilsson och rekonstruktör Mikael Kubu före mötet. Torén har en av de större fordringarna på bolaget.
  • Rekonstruktör Mikael Kubu får fortsätta rekonstruktionen av Copperhill Mountain Lodge.
  • Ett 20-tal borgenärer kom till mötet i tingsrätten. Ingen opponerade sig mot fortsatt rekonstruktion.
  • Hotellets vd Peter Nilsson, till vänster, och rekonstruktören Mikael Kubu är fortfarande positiva och tror att rekonstruktionen kan lyckas. Foto: Elisabet Rydell-Jansion

Rekonstruktionen av Copperhill Mountain Lodge får fortsätta och hotellet kommer att dra ner på verksamheten till enbart konferenser så fort högsäsongen är över.
Det stod klart efter gårdagens borgenärssammanträde i tingsrätten.

Annons

Ett 20-tal av de cirka 325 borgenärerna hade infunnit sig till sammanträdet i Östersund där tingsrätten skulle avgöra hotellets vidare öde – fortsatt rekonstruktion eller konkurs.

Utsedde rekonstruktören Mikael Kubu, vd för Ackordscentralen i Stockholm, presenterade sin preliminära rekonstruktionsplan.

Han gick igenom bakgrunden, ägarbilden och det finansiella läget, som egentligen inte har förändrats mycket den sista månaden. Det jobbas fortfarande på att hitta nya finansiärer eller intressenter som vill köpa hela eller delar av lyxhotellet. Bolaget har oprioriterade leverantörsskulder på 86 miljoner kronor och totala skulder på drygt 686 miljoner kronor.

Dessutom har verksamheten hittills inte alls motsvarat förväntningarna. I stället för den omsättning på cirka 13 miljoner i månaden man räknat med har omsättningen hittills varit blygsamma 5 – 6 miljoner kronor per månad.

– Det är lågt i förhållande till ambitionen, sade Kubu och tillade att man klarat ett positivt kassaflöde, men bara för att man inte betalat vissa räntor på grund av betalningsstoppet.

Bland det viktigaste just nu är att få hotellfastigheten värderad. För detta har man anlitat Värderingsinstitutet i Östersund, som väntas ha ett besked inom några veckor.

Men redan nu säger Kubu att värdet på hotellfastigheten, som utgör bolagets huvudsakliga tillgångar, sannolikt är väsentligt mycket lägre än det bokförda värdet, som är 665 miljoner kronor.

Han menar att det är väldigt svårt att säga vad den egentligen är värd. Dels är det ett unikt objekt, det finns inget liknande i Åredalen att jämföra med, och dels har det varit i drift så kort tid. Att den sedan blev färdigställd för sent och mitt i en finanskris har inte hjälpt saken.

– Egentligen är den inte är värd mer än vad någon vill betala för den, säljs den får vi svart på vitt vad den är värd, sade Kubu.

Värdet är viktigt eftersom det direkt påverkar hur mycket borgenärerna kommer att få vid en eventuell ackordsuppgörelse.

Vad gäller verksamheten kommer den att skäras ner så fort högsäsongen är över. Under maj och juni kommer hotellet att stängas för vanliga gäster och bara öppna för konferenser. Under de hetaste semesterveckorna öppnar man igen för att återgå till bara konferenser i höst.

På det viset kan hotellet skära ner personalen från 40 till 20 under lågsäsong.

De närvarande borgenärerna hade få frågor och ingen sade ett ord när rådman Jeanette Lindberg frågade om någon motsatte sig fortsatt rekonstruktion av Copperhill. Ingen tyckte heller att en borgenärskommitté behövdes.

Kubu var nöjd över utfallet.

– Fortsatt rekonstruktion är det bästa för alla parter, sade han.

Mer läsning

Annons