Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyransgården står klar – två år efter branden

/
  • Entrén till Lyransgården har fått ny utformning och byggnaden har ett nytt läge. Inifrån baksidan av huset är det strålande utsikt mot sjön Näkten. Nils-Gustaf Bergqvist och Timo Andersson tycker hela bygden har fått ett lyft.
  • – Prislappen för återuppbyggnaden landar på 13, 5 miljoner, säger projektledaren Svante Wikström i mitten. Till vänster om honom Timo Andersson och till höger Nils-Gustaf Bergqvist.
  • – Jag tycker det här har gått bra, säger Birgitta Näsman från Bjärme om bygget av den nya Lyransgården som var klar för slutbesiktning i går.
  • Nils-Gustaf Bergqvist, ordförande i logen för Lyransgården, tycker att sammanhållningen i bygden har påverkats till det bättre genom återuppbyggnaden.

Lyransgården i Fåker har återuppstått ur ruinerna efter branden som totalförstörde byggnaden för två år sedan.

Annons

I helgen och på fredag är det invigning med dans i lokalerna som slutbesiktades i går.

Ljuset flödar in den stora samlingssalen sedan huset vridits ett kvarts varv i samband med återuppbyggnaden.

Nu har besökarna utsikt över sjön Näkten och man får kontakt med det omgivande landskapet på ett helt annat sätt än tidigare.

– Jag är jättenöjd med resultatet. Logen Lyran och jag har jobbat ihop mycket med huset, säger Svante Wikström som varit projektledare.

– Nu vill vi bara ha tillbaka det perfekta dansgolvet som fanns här tidigare. Vi får nog bona upp nya golvet till det rätta glidet, säger Timo Andersson som är programansvarig inför invigningen.

Totalytan är i stort sett densamma som före branden, däremot har en del förändringar gjorts för att ta tillvara utrymmena bättre.

Den gamla vaktmästarbostaden på övervåningen har tagits bort, ett modernt kök har tillkommit och två fräscha omklädningsrum står klara för lag som spelar på fotbollsplanen intill Lyransgården.

– Domarutrymmet ska kunna användas som campingkök. Möjligheter till en husvagnscamping finns men inget är klart än i den delen, säger Timo Andersson.

– Dessutom har ett nytt sjökort tagits fram för Näkten där varje sten finns inprickad så sjön blir mer tillgänglig. Det är en bra fiskesjö och förutsättningar finns att marknadsföra den i samband med campingen.

Hur är intresset för Lyransgården?

– Intresset och sammanhållningen tycker jag har blivit mycket bättre. Det har också ringt folk från hela landet, med anknytning till bygderna, och frågat om den blir uppbyggd, säger logens ordförande Nils-Gustaf Bergqvist.

Sekreteraren Birgitta Näsman, Bjärme, är glad för att Lyransgården är tillbaka och bättre disponerad än förr.

– Även om bystugor finns är det här en central samlingslokal för flera byar som Näsbygden består av, säger Birgitta Näsman.

Bingon ska återföras med spel i stort sett varje vecka. För att bredda verksamheten vill man också försöka få andra kulturevenemang till lokalen.

För den konstärliga utsmyckningen svarar Torsten Johansson, Bakfåker, Bo Torstemo, Salsån, Timo Andersson samt Kwilt-gruppen under ledning av Sylvi Nilsson, Fåker.

Mer läsning

Annons