Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyransgården slukades av lågorna

/
 • Det var här, i ett skjul intill Lyransgården i Fåker, som branden tros ha börjat        på tisdagsförmiddagen. Sammanlagt 25 brandmän från fyra räddningskårer och ett brandvärn kämpade sedan förgäves för att rädda den anrika byggnaden. Foto: Henrik Flygare
 • ”Det var brandgasspridning i hela byggnaden som tände så det brann från ena änden av byggnaden till den andra. Och det gick väldigt fort”, berättar räddningsledaren Lars Nyman.

Föreningsgården Lyransgården i Fåker totalförstördes i går efter ett väldigt snabbt brandförlopp. Sammanlagt 25 brandmän försökte förgäves rädda åtminstone delar av den anrika fastigheten.
– Vi gjorde allt. Vi försökte komma från olika håll och skära av, men det gick alldeles för snabbt, berättar räddningsledaren Lars Nyman.

Annons

Larmet kom strax före klockan 11 på tisdagen att det brann i hörnet av Lyransgården.

Räddningskåren från Brunflo var först på plats.

– När vi kom till platsen rådde det osäkerhet om det fanns folk inne. Därför gjorde vi en rökdykarinsats för att få det bekräftat att ingen var hemma, säger insatsledaren från räddningstjänsten i Östersund, Lars Nyman.

Ett par bodde på övervåningen längst bort från där branden startade, men ingen var hemma. Den manlige hyresgästen, som var ute på promenad, kom dock hem lagom för att se hur fyra räddningskårer (Östersund, Brunflo, Myrviken och Svenstavik) samt brandvärnet i Tandsbyn förgäves kämpade mot branden.

Åskådare kunde se hur hela taknocken rök medan elden, flera gånger, flammade upp i ena änden av byggnaden.

– Det var brandgasspridning i hela byggnaden som tände så det brann från ena änden av byggnaden till den andra. Och det gick väldigt fort, berättar Lars Nyman och menar att det svårt med så här gamla byggnader där det inte finns brandceller som skyddar.

Enligt uppgift var det några byggnadsarbetare som larmade räddningstjänsten då de hörde hur det sprakade i ett sopskjul som stod i anslutning till byggnaden. Det är alltså där räddningstjänsten misstänker att branden började. Polisens tekniker kommer att utreda saken närmare.

– Vi gjorde allt. Vi försökte komma från olika håll och skära av, men det gick alldeles för snabbt. Allt totalförstördes.

Lyransgården, en samlingslokal för bygdens folk sedan drygt100 år, har haft verksamheter som dans, bingo och auktioner. För att inte tala om möteslokal för föreningar.

– Det är en tragedi för byn. Det är så mycket historia som finns i den byggnaden, konstaterar Lars Nyman.

Mer läsning

Annons