Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurade annonskunder på 100 miljoner

I dag, tisdag, inleds rättegången mot en 38-årig man som misstänks för att ha lurat föreningar, företag, och kommuner runt om i landet på mer än 100 miljoner kronor. Mannen åtalas för att ha sålt annonser som kunder betalat för, men utan att någon annonsering faktiskt ägt rum.

Annons

38-åringen åtalas för grovt bedrägeri, grovt skattebrott samt grovt bokföringsbrott.

Det handlar sammanlagt om 14 olika annonsförsäljningsföretag som mannen stått bakom. Företagen har haft Stockholm som utgångspunkt, men annonsförsäljningen har pågått i hela landet.

Listan över företagare som gjort polisanmälan mot de olika annonsförsäljningbolagen är gedigen. Bland annat återfinns cirka 15 företag och föreningar i Jämtlands län, bland annat från Bräcke, Östersund, Frösön och Vemdalen.

Enligt åtalet har mannen i samråd eller samförstånd med andra bedrivit annonsförsäljning, från maj 1999 till februari 2006, genom flera olika bolag. 38-åringen har låtit vänner och bekanta vara formella företrädare i de olika bolagen.

Mannen själv har skött administrationen, rekryterat säljare, tillhandahållit säljutbildning och skött löneredovisning för de anställda. Genom det är han att betrakta som huvudman, anser åklagaren.

Den systematiska brottsligheten samt det faktum att det handlar om att annonser för drygt 100 miljoner sålts gör att brottet bedöms som grovt.

Åklagaren menar att 38-åringen har vetat om att det aldrig funnits avsikt att publicera de annonser som sålts. 38-åringen ska också ha varit införstådd i att fakturamottagarna vilseletts genom att de förmåtts betala för annonserna.

Åtalspunkten skattebrott bedöms även det som grovt genom att den misstänkte 38-åringen satt i stystem att felaktigt redovisa mervärdesskatt för de olika bolagen.

Mannen misstänks också för att inte ha skött bokföringen för de bolag han stått bakom. För flera av bolagen har han inte upprättat årsredovisningar under flera år. ”, står det i stämmningsansökan.

Som bevismaterial återfinns en rad vittnesförhör med personer som haft styrelseuppdrag i de olika företagen som intygar att de inte drivit företaget utan att 38-åringen gjort det. Det finns också vittnesuppgifter från de som arbetat som säljare i företagen om att oseriös försäljning av annonser bedrivits.

Skrivelser till Svensk handels varninglista, om att flera av de företag som mannen legat bakom bedrivit oseriös försäljning, finns också med i bevismaterialet.

38-åringen förnekar brott.

Mer läsning

Annons