Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lungläkare avfärdar snacket om dopning med astmamedicin

/
  • Nikolai Stenfors tar emot alla slags patienter med misstänkta astmaproblem. Allt från världseliten på skidor till vanliga medelsvensssons. För att konstatera om en patient har astma låter han patienten sitta still och andas in torr luft under sex minuter.

Marit Björgens astmamedicin har i två studier visat sig ge dopningseffekter. Flera svenska landslagsåkare får också astmamedicin. Men lungläkaren Nikolai Stenfors på Östersunds sjukhus avfärdar snacket om dopning.

Annons

Mitt under skid-VM har debatten om Marit Björgens användande av astmamedicinen salbutamol åter blossat upp. Arga konkurrenten Justina Kowalczyk har upprepade gånger kommit med mer eller mindre subtila dopningsanklagelser mot den just nu överlägsna norskan.

Men det är inte bara Marit Björgen som regelbundet tar astmamedicin.

Nikolai Stenfors är lungläkare på Östersunds sjukhus. Flera elitskidåkare som bor i Östersund vänder sig till hans avdelning. Nikolai Stenfors berättar att det i dag är extremt vanligt med ansträngningsastma bland skidåkare.

– Mellan 15 och 50 procent av världseliten har astma, säger han.

För att en åkare ska få astmamedicin har IOK och WADA ställt upp kravet att lungkapaciteten måste påverkas med minst 10 procent vid ett astmatest.

Två mindre studier har visat att Marit Björgens astmamedicin salbutamol har både prestationshöjande och direkt muskelbyggande effekter. I den ena studien så fick gruppen som medicinerade med en standarddos av salbutamolpiller en större ökning av både styrka och muskelmassa jämfört med kontrollgruppen som fick sockerpiller. I den andra studien så konstaterades att icke-astmatiker ökade både uthålligheten och styrkan dramatiskt när de använde salbutamol.

Men Nikolai Stenfors håller inte med.

– Det finns inga studier som visar på att salbutamol skulle vara prestationshöjande. Inte i normala doser i varje fall. I skyhöga doser kan det ge en viss effekt. Men WADA testar efter salbutamol i urinen. Är det över en viss koncentration så åker man fast, säger Nikolai Stenfors.

– Dessutom är det bara tillåtet att använda salbutamol med inhalator. Du får inte ta det som tablett eller lösning.

Nikolai Stenfors ger också lugnande besked till alla svenska skidfans som följer VM från Holmenkollen.

Kan du garantera att alla svenska elitåkare som får astmamedicin via Östersunds lungavdelning verkligen har astma?

– Ja. Både jag och mina kollegor här på avdelningen följer de riktlinjer som IOK och WADA satt upp om att det måste till ett objektivt test för att konstatera att åkaren har astma.

Mer läsning

Annons