Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnviksungdomar i protest mot sparförslag på fritidsgårdar

/
  • Ungdomarna från Lugnvik har laddat med argument och frågor till politikerna som under fullmäktige på Folkets hus. Politikerna ska ta det avgörande beslutet om neddragningar inom fritidsgårdarna, och det gillar de inte.  Foto: Ulrika Andersson
  • ”Varför ska de flytta på vår personal? Det finns ingen mening med det, säger Filip Jacobson och Emma Ericson. De brukar precis som de flesta andra som besöker gården komma dit till stor del för den personal som jobbar där, som de gillar, litar på och har ett stort förtroende för.Foto: Ulrika Andersson
  • ”Kommunen ska spara 2,5 miljoner kronor på att dra ned på fritidsgårdarna, men de håller igång skidstadion, en fotbollsarena, de har byggt torget för 40 miljoner och har värme under stenarna och nu ska de rusta badet igen. De kan väl satsa på ungdomarna i stället, säger Jonathan Holmgren och Sonny Andersson och de andra som brukar besöka Lugnviks fritidsgård.Foto: Ulrika Andersson
  • Fredrik Östling och Jacob Salomonsson, som spelar biljard, är bara några av de ungdomar som dagligen går till Lugnviks fritidsgård. Och de är tillsammans med de andra rejält besvikna på kommunpolitikernas vilja att spara inom verksamheten genom att dra ned på bemanning och lägga ned gårdar. ”Om personalen försvinner, då slutar vi gå hit”, säger de bestämt.Foto: Ulrika Andersson

– Varför ska kommunen förändra något som fungerar så bra? Det skiljde bara 60000 kronor på föreningens anbud att driva Lugnviks fritidsgård jämfört med kommunens eget förslag, och då hade kommunen full insyn i ärendet.

Annons

Det säger Sonny Andersson, Filip Jacobsson, Emma Ericson och Aron Strömgren när LT träffar dem och cirka 70 ytterligare ungdomar på Lugnviks fritidsgård. Alla är rejält besvikna på det sparförslag som den styrande majoriteten i Östersund lagt på fritidsgårdsverksamheten och de är laddade med frågor och argument.

Östersunds kommunpolitiker kan därmed vänta sig ett rejält motstånd när de bänkar sig för fullmäktigemöte i dag. Ungdomar som brukar besöka fritidsgårdarna Dragonen på Körfältet, Ängsmon i Torvalla, Morenska villan och Lugnviks fritidsgård har planerat att möta upp för att göra ett sista försök att få någon att förstå hur sparkraven påverkar deras vardag.

Den styrande majoritetens förslag går ut på att Ängsmon, Dragonen och Morenska villan ska läggas ned och Lugnviks fritidsgård övergår från att vara föreningsdriven till att drivas av kommunen, som då drar ned och förändrar bemanningen.

För ungdomarna i Lugnvik innebär det att av de tre i personalen, som jobbat kring 20–30 år på gården, kommer att två av dem att flyttas till andra gårdar. Och detta retar de unga besökarna.

– Varför ska de flytta på personalen? Det finns ingen mening med det. Vi kommer ju hit lika mycket för deras skull och för att prata med dem. Vi litar på dem och har ett stort förtroende för dem. De ÄR fritidsgården och har startat en rad aktiviteter här, säger Sonny, Filip, Emma och Aron.

– Det här gör kommunen bara för att jävlas. De ska spara 2,5 miljoner kronor på att dra ned på fritidsgårdarna, men de håller igång skidstadion, en fotbollsarena, de har byggt torget för 40 miljoner och har värme under stenarna och nu ska de rusta badet igen. De kan väl satsa på ungdomarna i stället, säger de bestämt.

– De har sagt att de sparar pengar på det som är minst smärtsamt, säger Sonny, men med den reaktion som blivit bland ungdomarna verkar sparkravet minst sagt vara smärtsamt.

Samtliga tror att neddragningen av fritidsgårdsverksamheten kommer att göra en negativ påverkan på ungdomarna. De tror att de kommer driva runt mer på stan och de tror att vandaliseringen kommer öka när utbudet av att ha något att göra minskar.

– Kolla vad som hänt på Körfältet med beskjutningarna där, säger de.

Mer läsning

Annons