Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ltz.se nere efter hackerattack

Länstidningens webbplats ltz har inte varit i funktion från natten mot torsdag och fram till lunchtid torsdag.

Annons

I nuläget misstänks att ltz och ett antal andra webbplatser i Sverige till exempel Göteborgs-Posten, tidningarna i Sundsvall och Östersunds-Posten blev utsatta för en attack, helt enkelt hackade.
Tidningarnas gemensamma driftcenter var utsatt för en DOS-attack och därför fungerar inte tekniken. En DOS-attack, denial of service handlar om att förhindra användning av systemet oftast sker detta i form av ett överbelastningsangrepp.  
Under dagen pågår arbete med att spåra varifrån trafiken kommer för att kunna begränsa attacken, och därmed kunna få upp drabbade tidningarnas webbplatser. Utöver det pågår arbete med egen hårdvara för att filtrera undan den skadliga trafiken.
– Om uppgiften stämmer är det verkligen allvarligt, säger Lennart Mattsson, chefredaktör på Länstidningen. Det är 40 massmedier som ligger nere och det kan i förlängningen om det skulle hända som är viktigt för allmänheten bli allmänfarligt.
• Har inte Länstidningen beredskap och skydd för en sådan här attack?
– Man kan inte skydda sig mot allt. Nu vet vi ju inte exakt vad som hänt, men självklart kommer det att utredas noga, säger Lennart Mattsson.

Mer läsning

Annons