Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT:s stilexpert: okej med shorts på jobbet

/
  • Max Hemmingsson, Östersund, och Jakob Stigenius, Östersund, arbetar just nu på minigolfanläggningen  i Badhusparken. De tycker inte att det känns konstigt att sitta i kortbyxor eller med bar överkropp på arbetstid.– På kontor är det mer strikt, men jobbar man utomhus tycker jag att det är okej, säger Max.Jakob håller med:– I Badhusparken är det absolut okej. Här är ju alla mer eller mindre avklädda.
  • Phär Karpas, Åre, och Gabriel Wennstig, Umeå, tycker att det beror på var man jobbar huru vida det är okej med shorts.
– Personer som arbetar på myndighet bör inte ha kortbyxor, däremot går det bra med kortärmad skjorta eller t-shirt, säger Phär.
Han får medhåll av Gabriel:
– Nu sommarjobbar jag på ett gruppboende och då passar det med shorts, men när jag är färdig med läkarstudierna passar det nog inte så bra om jag går med kortbyxor på, exempelvis, sjukhuset.
  • – Varför ska man behöva gå i långbyxor bara för att man är på jobbet? frågar sig Malin Gabrielsson och Hannah Lindvall, båda från Östersund.– Shortsen bör väl inte vara så korta att trosorna syns, men  i övrigt spelar det ingen roll, anser Hannah.– Går shortsen till knäna går de absolut bra, tycker Malin.
  • Leif Olivelöf, Härnösand, arbetar som officer och har därför alltid samma klädkod – sommar som vinter.– Det löser sig liksom av sig själv, säger han.I övrigt anser han att exempelvis bankpersonal bör tänka mer på vad de sätter på sig.

Är det okej att bära shorts på jobbet? Debatten rasar bland modeexperterna. – Cityshorts är nyckeln, anser LT:s krönikör och modebloggaren Kajsa Tengvall.

Annons

Modeskaparen och stilexperten Camilla Thulin, som bland annat är känd för att ha designat alla kostymer till musikgruppen Army of Lovers, gick i söndags ut och fördömde shorts på jobbet. Trots 30-gradig hetta och gassande sol får shortsen ligga kvar i byrålådan under arbetsdagen, anser hon.

– Man ska inte ha shorts på jobbet om inte arbetsgivaren föreskriver det! Kvinnor kan ha en fin sommarklänning och män ett par snygga chinos eller svala linnebyxor, säger hon till TT.

– Varför ska vi klä av oss på jobbet? Det gör man ju ingen annanstans där det är riktigt varmt, typ runt Medelhavet, fortsätter hon.

LT:s krönikör och modebloggaren Kajsa Tengvall håller inte med.

– Jag tycker att det är rätt fjantigt att ”förbjuda” shorts på jobbet. Det kanske inte är lämpligt att ta ett par hot pants som slutar precis under rumpan, men i övrigt finns inga givna regler, säger hon.

City shorts är nyckeln varma dagar på jobbet, enligt Kajsa Tengvall.

– Det är en byxa som slutar strax ovanför knät, det är rätt lagom tycker jag. Det är ju faktiskt 2009, folk har väl sett ett par lår.

Någonting som däremot går bort är halvnakna män och kvinnor i stadsmiljö enligt LT-krönikören.

– På stranden är det naturligtvis okej, men det är inte så mysigt att bli knuffad av en halvsvettig gubbmage när man går och handlar. Det blir inte speciellt mycket svalare bara för att man tar av sig tröjan.

Mer läsning

Annons