Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LSS-kostnaderna skenar – kommunen måste ha bättre koll

Östersunds kommuns kostnader för insatser enligt LSS är mycket högre än i riket och bland länets kommuner. Och det ekonomiska resultatet vad gäller insatser för personlig assistans har bara blivit sämre visar en sammanställning av de senaste fyra åren.

Annons

Nyligen presenterades en revisionsrapport av Östersunds kommuns LSS-verksamhet, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, med särskilt fokus på personlig assistans.

I rapporten får kommunen rådet att jobba med att få fram bättre statistik och uppföljning utifrån möjligheten till styrning av verksamheten.

LSS ligger organisatoriskt under vård- och omsorgsnämnden.

I revisionsrapporten konstateras att den ekonomiska redovisningen för personlig assistans har blivit sämre för varje granskat år, 2005-2008. Nettoresultatet för 2008 visade på minus 5,89 miljoner kronor för LASS, lag om assistansersättning.

Revisorerna gör bedömningen att den ekonomiska modell som används för budget och uppföljning för assistansersättningen har brister. ”Dessutom redovisas till exempel inte samtliga utförda timmar hos brukaren vilket gör att antalet ”gratistimmar” som kommunen betalar för inte återrapporteras”.

De betonar att det är ännu viktigare nu att styrning, uppföljning och ansvar för internkontroll utvecklas, i och med att nämnden och förvaltningarna står inför kraftiga besparingskrav.

Revisorerna påpekar dock att de vet om att nämnden och förvaltningen påbörjat arbetet med att utveckla kvalitetssystemet samt kommer att genomföra försök att förbättra den ekonomiska styrningen och uppföljningen.

1 oktober 2008 hade 552 personer inom Östersunds kommun insats enligt LSS. Kostnaderna för insatserna ligger högs i landet, 5939 kronor per kommuninvånare mellan 0-64 år.

Vad gäller kostnaderna för personlig assistans ligger kommunen relativt lågt, 772 kronor per invånare mellan 0-64 år.

Mer läsning

Annons