Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lowissas första dag som vd för Optands teknikland

/
 • Första dagen på nya jobbet för Lowissa Mannerheim, som är ny vd för Ope teknikland.Foto: Jan Andersson
 • Gamla tavlor från officersmässarna finns det gott om. Lowissa får fundera om de ska sättas upp.
 • – Den gamla ryska stridsvagnen, som Björn Staverfeldt och Lowissa Mannerheim sitter på, ska så småningom stå    utanför militärhistoriska museet.
 • I förgrunden syns en del av Jemtlands veteranbilklubbs lokaler. I bakgrunden är militärhistoriska museet.
 • – Vi skulle egentligen behöva mycket större lokaler för våra samlingar, säger Christer Nordlund, före detta officer vid nedlagda F 4. Nu är han medlem i militärhistoriska föreningen och håller som bäst på att måla väggarna i nya museet.
 • Små miniatyrer som berättar om militärens historia finns med bland samlingarna.
 • En gammal uppstoppad häst som tydligen var trotjänare på A 4 kommer att ingå i utställningen. Hästarna bakom är av plast.
 • – Här är första bilen i den nya utställningslokalen, säger Björn Staverfeldt. Den här Simcan ska vi ha till klubbens tjänstebil.

I går gjorde hon sin första dag på det nya jobbet, Lowissa Mannerheim från Funäsdalen, som är nyanställd vd på Optands Teknikland.

– Det här ska bli spännande. Inte för att jag vet så mycket om militärhistoria och gamla bilar, men museivärlden är jag väl insatt i, säger hon.

Annons

Optands teknikland är en med jämtländska mått en mycket stor anläggning på 3600 kvadratmeter, som fyra intressenter gemensamt ligger bakom.

Det är flyghistoriska föreningen, militärhistoriska föreningen och Jemtlands veteranbilklubb som tillsammans med Jamtli har byggt ett var sitt museum inom området vid Optands flygfält. Satsningen, som har bekostats med EU-medel, kostar drygt 20 miljoner bara för byggnaderna, som nu börjar bli klara. Nu ska man börja bygga utemiljön med lekplatser och annat. Tidigare hade flyg- och lottamuseet sina lokaler inom området och de har fått en ny hall som enbart ska användas för att ställa ut Viggenplan.

Varje museum har fått 1000 kvadratmeter till sitt förfogande och då ingår en kalldel och en uppvärmd utställningsdel. Dessutom har man byggt en gemensam anläggningsdel på 600 kvadrat, där det finns reception, restaurang, butik och sammanträdeslokal.

För drygt ett år sedan bildades ett aktiebolag, där de olika intressenterna för tekniklandet är representerade. De har nu anställt Lowisa Mannerheim som vd för bolaget.

Lowissa, som är född i Östhammar har pluggat på Bäckedals folkhögskola i Sveg och senare utbildat sig till museilog och etnolog. Sedan 2004 har hon varit chef för Fjällmuseet i Funäsdalen.

– Jag är väl insatt i hur ett museum ska drivas och den här satsningen ska bli väldigt intressant. Här ska vi skapa en anläggning som hela familjen ska ha nöje av. Inte minst barnen, säger hon.

Lowissas uppgifter nu fram till invigningen av museet nästa sommar, är att ta fram ett gemensamt profilprogram för de olika föreningarna och få till ett bra samarbete mellan de inblandade parterna.

– Det mesta av jobbet är bara på planeringsstadiet, så än är det mycket jobb kvar att göra.

När Länstidningen besökte det nya museet under gårdagen, höll de före detta officerarna från nedlagda F 4, Christer Nordlund och Tord Andersson, på att måla väggarna i militärhistoriska föreningens lokaler.

– Alla gamla grejer från A 4:s museum, som legat nedpackat i Sollefteå har vi fått hit. Även de gamla föremålen från I 5 och F 4 kommer att ställas ut här. Tyvärr har vi så mycket saker så att vi skulle behöva mycket mer plats, men vi får nöja oss att visa det mest intressanta.

Christer tycker också att det är synd att inte polismuseet får plats inom området.

– De skulle komplettera oss, säger han.

I ett hörn står en uppstoppad häst som tydligen var en gammal trotjänare på A 4 under sin livstid. Han ska nu få bli utställningsobjekt tillsammans med en mängd gammalt militärmateriel. En gammal rysk stridsvagn, som någon just lyckats få igång motorn på, kommer senare att stå utanför museet när det blir klart.

Björn Staverfeldt är ordförande för veteranbilklubben och han är mycket nöjd med föreningens nya lokaler.

– På vår dagordning har det i många år stått ett önskemål om att få en utställningshall. Nu är vi snart där.

Veteranbilfolket kommer också att få en verkstad där det ska ske renoveringar av gamla bilar. Genom stora fönster kan publiken följa renoveringarna.

Den första bilen har redan ställts ut i utställningshallen vid LT:s besök.

– Det är en Simca 100 special från 1972 som klubben nyligen har fått till skänks. Den ska vi använda till klubbens tjänstebil, säger Björn Staverfeldt.

När museianläggningen öppnat till försommaren nästa år är det meningen att samma biljett ska gälla till alla tre museerna. Från början kommer museet bara att vara öppet under sommarmånaderna, men så småningom kan det bli öppet året om.

Mer läsning

Annons