Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lövstabyggnader ökade rejält i värde efter branden

Lövstaskolan har gått från att vara ett värdelöst rivningsobjekt till att de nu nedbrunna lokalerna uppskattas vara värda flera miljoner kronor. Vad som händer nu är inte klart.

Annons

På nyårsaftonskvällen gick delar av Lövstaskolan upp i rök. När räddningstjänsten anlände var matsal, omklädningsrum, gymnastiksal och entrén övertända och gick inte att rädda.

2007 hade Östersunds tjänstemän ett förslag vilket innebar att riva alla byggnader som tillhör Lövstaskolan för att sedan bygga en superförskola med åtta avdelningar. Planerna stoppades på grund av att Luftfartsverket menade att det var för mycket buller från flyget.

Exakt hur mycket skadorna efter branden kommer att kosta är inte känt, men det kommer att röra sig om flera miljoner kronor.

– Om det som brunnit ska byggas upp pratar vi säkert om 15 miljoner kronor, men det kommer troligtvis inte att göras. Och vad är byggnaderna värda då, troligtvis är det värdelösa, säger Jan Högberg, kommunens fastighetschef.

Nu finns fem förskoleavdelningar inrymda på Lövsta skola.

– De satsningar vi gjort där har hela tiden varit tillfälliga, säger Jan Högberg.

Två förskoleavdelningar blev snart fyra, och i höstas öppnade en femte avdelning.

– Det är inte tipptopp-lokaler men uppfyller barnomsorgens syfte, säger Jan Högberg.

I december 2008 gav miljö- och samhällsnämnden ett positivt förhandsbesked för nybyggnad av förskola på Lövstaskolan. Bullret från flyget, som tidigare satt stopp för planerna, går att bygga bort.

– Men det är inte aktuellt att bygga något nu, jag tror tidigast det blir aktuellt om två–tre år, säger Jan Högberg.

Ännu så länge är det inte beslutat om vad som händer med de brandhärjade byggnaderna.

– Men någon ny sporthall blir det nog inte, säger Jan Högberg.

Mer läsning

Annons