Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottning för högskolesökande

När studenter söker till Mittuniversitetet ska deras kön inte längre ge möjlighet till företräde. I stället ska lottning användas i de fall där sökande har samma meriter.

Annons

Tidigare i vår dömdes Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala tingsrätt för att de använt könskvotering vid antagning av studenter till veterinärprogrammet. SLU dömdes då till betala ut skadestånd för sammanlagt 1,5 miljoner kronor.

Vid Mittuniversitet har rektor Anders Söderholm nyligen beslutat att ta bort underrepresenterat kön som skiljekriterium. I stället ska lottning användas när de sökande har samma kvalifikationer.

– Det är på grund av domen i Uppsala där man tvingades betala ut skadestånd. Nu får universiteten anpassa sig till det, säger Anders Söderholm.

Det är främst vid antagningen till vårdutbildningen som Mittuniversitetet använt sig av könskvotering. Den är mest översökt och har en överrepresentation av kvinnor. Redan vid antagningen till sommarterminen 2009 söker alla, man som kvinna, på lika villkor.

Mer läsning

Annons