Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösning nära för Mekonomens satsning i Östersund

Mekonomens planerade 25-miljonersbygge på Stadsdel norr i Östersund kommer allt närmare. Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) lovar att ärendet ska få en snabb handläggning.

Annons

– Vi har inte råd att inte handlägga det här så snabbt det bara är möjligt, säger AnnSofie Andersson. Detta kommer att stärka turismen, besöksnäringen från Norge inte minst, det är också en intressant utbildningsdel när det gäller fordonsmekaniker i det här konceptet som var nytt för mig. Det stärker också Östersunds profil som utbildningsstad.

I går träffade Mekonomens etableringschef Nils-Erik Brattlund och koncernchefen Håkan Lundstedt kommunens företrädare för att presentera företaget och berätta hur de vill utveckla sin verksamhet i Östersund.

De tittade även runt på olika tomter som finns i området för att se vilken som passar bäst.

– Vi har en positiv dialog och vi är överens om att hitta en lösning, säger AnnSofie Andersson

– Vi har blivit anvisade vilka platser som finns, säger Håkan Lundstedt och vi borde hitta en lösning inom dessa ramar som gör oss nöjd.

– Förhoppningen är att det inte tar för lång tid. Nu handlar det om projektering och hur en anläggning skulle kunna se ut på den och den tomten. Sedan vill vi komma igång så snabbt som möjligt med byggplanerna för att kunna inviga detta under hösten 2010.

Nytt är att Mekonomens nya anläggning kommer att ha en utbildningsbit där mekaniker från hela Norrland hit ska utbildas.

– Vi har ett antal utbildningscenter i Sverige för den här typen av verksamhet och då väljer vi att även lägga detta till Östersund, säger Håkan Lundstedt. Vi utbildar totalt 1 500-2 000 personer i dag runt om i landet, ser man till Norrland kan det röra sig om ett par hundra per år.

Håkan Lundstedt säger att det finns ett stort intresse för utbildningsprogrammen och att det är inne att vara mekaniker igen. Mekonomen är också en attraktiv arbetsplats för mekaniker eftersom de får arbeta med samtliga bilmärken.

Hur stora tänker ni bli?

– Totalmarknaden för Östersund och Jämtland kan öka med närmare 30 procent. Vi tror att det blir en stor dragningskraft från Norge som även våra kollegor kommer att dra nytta av det. Jag tror att vår etablering kommer att bli till nytta för hela branschen.

I anläggningen handlar det om 50 nya jobb och en omsättning på 60-70 miljoner inom några år.

Nu tar den kommunala byråkratin fart och AnnSofie Andersson siktar mot ett beslut före årsskiftet.

– Vi ser gärna ett beslut snabbare, säger Håkan Lundstedt, helst inom några månader. Vi behöver sex månader från det vi sätter spaden i jorden tills det är klart. Men kan vi få ett beslut om en månad eller två, kommer vi att kunna hålla tidsplanen.

Mer läsning

Annons