Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsamheten alldeles för dålig för lunchservering

/
  • Torkel Lagert på Innefickan i Östersund berättar att marginalerna i restaurangbranschen blivit allt mindre och att lönsamheten när det gäller lunch är för dålig. Foto: Ulrika Andersson

Lunchpriserna stiger. Samtidigt blir lönsamheten i lunchservering allt sämre.
– Det är för små marginaler, säger Torkel Lagert på Restaurang Innefickan.

Annons

I onsdagens tidning berättade LT att det blir allt dyrare att äta lunch ute på restaurang.

Samtidigt har ett flertal restauranger i Östersund lagt ned sin lunchservering de senaste åren.

Torkel Lagert på Restaurang Innefickan säger att marginalerna i restaurangbranschen har blivit allt mindre.

Kostnaderna i form av löner, lokalhyra och elförbrukning har blivit större samtidigt som utpriset till kunden inte har hållit jämn takt.

Dessutom har råvarupriserna stigit sett över en längre tidsperiod.

– Priset på en ”dagens lunch” har egentligen inte ökat särskilt mycket jämfört med hur mycket dyrare det har blivit att ha lunchservering, säger Torkel Lagert.

Innefickan väljer att inte servera lunch längre.

Torkel Lagert säger att ”dagens lunch” – med mat, dryck, kaffe och kaka till ett billigt pris – är ett unikt svenskt fenomen som det är svårt att få någon lönsamhet från.

– En vanlig restaurang har bara 8-10 procent förtjänst på hela omsättningen. Och lunchen är traditionellt en liten del av den vinsten.

Men Torkel Lagert säger att han förstår också den andra sidan av lunchfrågan.

– Vill man äta lunch ute så är det klart att prisökningar på tio kronor i längden kan bli dyrt.

Mer läsning

Annons