Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönehöjning för feriejobb – men färre får chansen

/
  • Johannes Falkelind, Johan Jonasson, Teo Axelsson och Fabian Werin tycker det är dumt att kommunen inte längre ska anställa ungdomar som gått ut åttan. ”Jag hade tänkt söka nästa år så det är dumt att det inte går längre”, säger Fabian Werin som i dag går i sjuan.Foto: Henrik Flygare

Östersunds kommun har förändrat reglerna för sommarjobbande ungdomar. De som gått ut åttonde klass kommer inte att kunna söka feriearbete framöver men de som får jobb ska få bättre betalt.

Annons

Kommunen har under många år anställt ungdomar i åldrarna 14-18 år som fått sommarjobba i den kommunala verksamheten. Men lönen för de feriearbetande ungdomarna har de senaste åren släpat efter.

Alltsedan 2005 har lönerna legat konstant på mellan 38 och 48 kronor per timme beroende på den anställdes ålder och arbetsuppgifter.

– Det här med den låga lönen har påtalats under många år och vi kände att det var något som vi måste göra något åt, säger Åsa Brandelius som är utvecklingschef på kommunen och har ansvar för den avdelning som organiserar ungdomarnas sommarjobb.

Hon berättar att kommunen de senaste åren fått mycket kritik för de låga lönerna eftersom de allra flesta kommuner i Sverige betalar betydligt mer till sina sommarjobbande ungdomar. Samtidigt konstaterar Åsa Brandelius att Östersund anställer relativt många ungdomar jämfört med andra kommuner.

Med anledning av den diskussion som funnits kring de låga lönerna så fattade politikerna nyligen ett beslut att höja nivån till 50 kronor i timmen för alla sommarjobbare oavsett ålder och arbetsuppgift.

Däremot har den totala summan pengar för sommarjobben bara uppräknats marginellt inför 2009. Det innebär att de som anställs kommer att få jobba färre antal timmar.

– För att budgetramen skulle klaras av så föreslog vi att tiden skulle ändras från max 100 timmar till 75 timmar, säger Åsa Brandelius. Förändringen innebär i praktiken att de sommarjobbande ungdomarna kommer att få jobba maximalt tre veckor i stället för fyra som tidigare år.

För att begränsa urvalet kommer de som gått ut åttan inte att kunna söka sommarjobb inom kommunen framöver.

– Det har varit lite ett spel för gallerierna när de yngsta kunnat söka jobb men där de flesta ändå inte fått något, säger Åsa Brandelius.

Mer läsning

Annons