Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalerna duger inte – förskolor måste stänga

/
 • Jonny Adolfsson har arbetat som kock på förskolan i tio år och tycker att köket fungerar bra som det är utformat i dagsläget.       Enligt honom har de byråkratiska lagreglerna ingen praktisk betydelse i verksamheten. Foto: ulrika andersson
 • AnnaLena Zetterberg har jobbat på Strandgatans förskola i nio år och tycker det är synd att kommunen har beslutat att stänga en verksamhet som fungerar. Här tillsammans med barnen Emma och Milliam.
 • Förskolan i det anrika huset på Strandgatan 14 i Östersund ska stängas. Lokalerna håller inte måttet längre.
 • Gunhild Johansson och Maria Wrangel har arbetat länge på förskolan på Strandgatan. ”Vi vet inte vad som kommer att hända med oss. Vi är ju ett inarbetat arbetslag men nu verkar det som vi ska splittras upp”, säger Maria.

Förskolorna Solberg och Strandgatan i Östersund ska stängas. Kommunen har kommit fram till att lokalerna inte längre är lämpliga för förskoleverksamhet. Men personalen på Strandgatan gillar inte beslutet.

Annons

De två mest centrala förskolorna i stan har plats för totalt 66 barn. Men innan år 2011 är slut så ska båda vara stängda och barnen ha slussats vidare till andra förskolor. Men beslutet att stänga de båda avdelningarna på Strandgatan har retat upp personalen.

– Vi är jätteledsna för det här och tycker att det är ett felaktigt beslut. Det har gått att ha förskola här i 25 år så varför ska det inte gå i fortsättningen, frågar sig förskollärare AnnaLena Zetterberg.

Hon får medhåll av sin kollega Maria Wrangel som också tycker att det är synd att den anrika byggnaden på Strandgatan 14 inte längre får vara förskola.

– Det är ju ett helt underbart hus det här och jag förstår inte varför man måste stänga när det fungerar.

Problemet med Strandgatan är enligt kommunen att lokalerna inte uppfyller de krav som ställs i lagen.

– Det är flera faktorer som gör att man inte kan ha kvar verksamheten. Det handlar bland annat om krav på arbetsmiljön, säger Patric Bergström som är fastighetssamordnare på barn- och utbildningsförvaltningen.

Han berättar att kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning har varit på plats och kontrollerat lokalerna. För att få fortsätta att bedriva förskoleverksamhet på Strandgatan så fordras att köket byggs om. Till exempel så krävs mer arbetsytor och bättre handtvätts- och diskmöjligheter. Dessutom skulle en ny varumottagning behöva byggas. Små förskolor hade tidigare dispens från reglerna men efter ett beslut i EU ska även de omfattas.

Och det är just här problemet ligger. Huset som inrymmer förskolan på Strandgatan är k-märkt och får inte byggas om i någon större omfattning. Samtidigt så kräver livsmedelslagen förändringar för att verksamheten ska få fortsätta.

Men Jonny Adolfsson som arbetat som kock på förskolan i tio år förstår inte problemet.

– Införsel av mat är inget problem och har aldrig varit. De har sagt att köket är för litet men det tycker inte jag, säger han och anser att beslutet om stängningen görs på felaktiga grunder.

AnnaLena Zetterberg berättar också att många föräldrar till barnen på förskolan har reagerat och att de varit upprörda över att förskolan ska stängas.

De två förskoleavdelningarna på Solberg på Prästgatan i Östersund måste också stängas på grund av att lokalerna inte är lämpliga för förskoleverksamhet. Även där handlar det till viss del om brist på handtvättsmöjligheter och ytor för livsmedelshantering. Dessutom behövs utrymmet för vård av vuxna berättar Ingela Ferm som är verksamhetsplanerare barn- och utbildningsförvaltningen på Östersunds kommun.

Mer läsning

Annons