Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lodjuren sköts inte där de gör mest skada”

Det blev fem lodjur kvar jämfört med tilldelningen i årets lodjursjakt, visar länsstyrelsens sammanställning.

Annons

Av tilldelningen på 60 lodjur sköts 55 stycken och det är i Strömsunds kommun som det inte skjutits fullt.

– Det har inträffat överskjutning med ett djur i tre områden, säger Jessica Backeryd på länsstyrelsen.

Skott mot lodjur måste rapporteras till polisen inom en timme.

Men i samtliga fall med överskjutning handlar det om att skytten befunnit sig på ställen där det inte funnits mobiltäckning när sista djuret fällts. Innan skytten tagit sig dit har det hunnit skjutas ytterligare ett djur.

– Det har varit så uppenbart att det inte är mycket att göra åt, säger Jessica Backeryd som konstaterar att rapporteringssystemet får de här konsekvenserna i dag.

55 fällda lodjur motsvarar 16 procent av populationen. Enligt inventeringsresultat under vårvintern finns det 56 lodjursföryngringar i länet.

Syftet med en tilldelning på 60 lodjur var att minska länets lodjursstam för att begränsa skadorna på renskötseln. Men många av de fällda lodjuren har inte skjutits i de områden där de orsakar störst skada på renskötseln, konstaterar länsstyrelsen i ett underlag till Naturvårdsverket.

Efter jakten fick fyra samebyar i Jämtland tillstånd till skyddsjakt av Naturvårdsverket på sammanlagt tio lodjur, utifrån bedömningen att risken för allvarlig skada på renskötseln var stor.

Enligt siffror från Naturvårdsverket gick cirka 31 miljoner, av 2008 års samlade rovdjursersättning på 60 miljoner, till rennäringen som ersättning för förekomst av lodjur.

Mer läsning

Annons