Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljudnivåerna på Miuns bibliotek för höga

/
  • Den stora öppningen i mitten av biblioteket ger biblioteket en känsla av rymd. Men det gör också att ljud studsar runt.     Foto: Ulrika Andersson
  • Inger Hamrin är bibliotekschef på Mittuniversitetet.
  • Efter tre år  på socionomprogrammet så regagerar Jonathan Gebremariam fortfarande på ljudnivån i universitetsbiblioteket.  ”Jag kan tänka på det flera gånger när jag är här” säger han.

Mittuniversitetets bibliotek har under flera år plågats av buller. Trots vissa åtgärder har problemen fortsatt. Länstidningens egna mätningar visar att ljudnivåerna ligger högt över Arbetsmiljöverkets rekommendationer.

Annons

På ett bibliotek ska det vara tyst och lugnt. Men på Mittuniversitets bibliotek har man i åratal kämpat med stim och bullriga lokaler.

Länstidningens team åkte till Campus och gjorde egna mätningar av ljudnivån.

På två olika platser i biblioteket mätte Länstidningen upp 53 decibel, en ljudnivå Arbetsmiljöverket rekommenderar för lagerlokaler och liknande arbetsplatser. För en arbetsplats liknande ett bibliotek ligger rekommendationen på 35 decibel.

Bibliotekschef Inger Hamrin berättar att man gjort en del för att minska oljudet – gångmattor har lagts ut och entrédörren hålls numera stängd.

– Då får vi inte in ljud från caféet utanför, säger hon.

Hur upplever ni ljudnivån på biblioteket?

– Vi får mycket klagomål från studenter och även personal. Men det är olika över dagen och över terminen. Vissa perioder är det mer. Vissa är det väldigt lugnt.

Vad är problemet?

– Problemet är att det är för mycket buller. Det är till och med problem att prata i telefon i bibliotekets reception.

Vad är lösningen?

– Vi tror att fler grupprum skulle kunna vara en lösning. Sedan skulle en stor matta över hela rummet också hjälpa. Men det kan vara så att en del av problemet finns i själva byggnaden med det stora hålrummet i mitten.

Vid en av bibliotekets studieplatser sitter socionomstudenten Jonathan Gebremariam. Han tycker att bullret och stimmet inne på Mittuniversitets bibliotek är så högt att det stör möjligheterna att studera. När andra studenter pratar hörs det runt om i biblioteket.

– Att folk pladdrar på kommer man inte ifrån. Det är svårt att göra något åt, säger han. Jonathan Gebremariam tycker att Mittuniversitets bibliotek ser ut som ett riktigt bibliotek. Men något saknas.

– I en klassisk biblioteksmiljö är det tyst. Men det är det inte här, säger han.

Mer läsning

Annons