Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsnödvändiga beröringar som släpper på kroppens spänningar

/
  • Helena Hansson-Olsson stryker försiktigt över varje kroppsdel. Trots att hon inte knådar på djupet upplever hennes patienter att muskelspänningarna släpper. ”En viktig del är beröring. Det är långsamma rörelser som gäller”, förklarar Helena.
  • Emma Lööf ligger utsträckt inne i Helena Hansson-Olssons lilla rum. Avslappningsmusik från en CD-spelare och nedtonad belysning hjälper de som kommer på besök att varva ner.   Foto: Håkan Luthman

Vi mår bra av att bli rörda. På Mica har de funktionshindrade som ingår i arbetsgruppen möjlighet att få taktil massage.
– Alla människor har behov av beröring. Alla får inte det de behöver, säger Annelie Bengtsson, enhetschef.

Annons

Mica är kommunens satsning för människor med funktionshinder. Här får de på olika sätt stöd och hjälp för att ”komma in i samhällets gemenskap”, enligt enhetschefen Annelie Bengtsson.

En del i verksamheten är taktilmassören Helena Hansson-Olsson som hjälper till att lindra både smärta och att släppa på spänningar.

Länstidningen träffar Helena Hansson-Olsson i hennes arbetsrum hos Micas center. Mica ligger i samma hus som Röda korsets second hand-butik. I dag är det Emma Lööf som ska få taktil massage. Först ser det inte ut så mycket för världen. Emma Lööf ligger under ett stort täcke.

Sedan sätter Helena Hansson-Olsson igång. Hon tar fram ett ben och stryker försiktigt över det. Sedan det andra.

Kroppsdel för kroppsdel jobbar hon sig försiktigt över Emma Lööf med lätta strykningar.

Helena Hansson-Olsson berättar att taktil massage har 40 år ”på nacken” och är en väl utprövad teknik.

– Det handlar om beröring av huden, säger hon.

Vilka kan få hjälp av det här?

– Egentligen alla. Det kan ge smärtlindring.

Hur märker du det?

– En kvinna som går här lider av migrän. Hon berättar att hon lärt sig slappna av och att migränen nästan försvunnit. En del har funktionshinder som gör att de inte kan kommunicera verbalt då måste jag vara lyhörd och iaktta hur de reagerar på massagen.

Men Emma Lööf jobbar med barn och hon upplever att taktilmassagen hjälper henne att orka med jobbet.

– Jag skulle inte orka med annars. Jag tycker det är jätteskönt. Musklerna är jättespända. De har blivit bättre av det här. Nu kan jag sträcka på mig efteråt. Jag hade huvudvärk förut också. Det har nästan försvunnit helt, säger hon.

Taktilmassören Helena Hansson-Olsson berättar att en skillnad mellan klassisk massage och taktil massage är att den senare inte går ner på djupet.

– En viktig del är beröring. Det är långsamma rörelser som gäller.

Mer läsning

Annons