Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarliga gravstenar på Frösö kyrkogård

/
  • På vissa gravstenar behövs bara en lätt knuff för att de ska ramla omkull. För Ove Andersson är det ett under att ingen hittills har skadat sig allvarligt.
  • Ove Andersson betraktar ett av många kvarter där han och de andra kyrkogårdsarbetarna har tvingats lägga omkull ett stort antal vingliga stenar. Han vill vara tydlig med att det inte är församlingens ansvar att stenarna står stadigt utan att det är de anhörigas skyldighet.
  • Även Wilhelm Peterson-Bergers enorma gravsten innebär en livsfara eftersom den inte är tillräckligt stadig. Även den kommer att behöva åtgärdas på något sätt.

Många gravstenar på Frösö kyrkogård har utgjort en livsfara för människor.

– Det är ett under att kyrkogårdsarbetarna har klarat sig, säger vaktmästaren Ove Andersson.

Annons

Den 23 oktober inträffade en dödsolycka i Bollebygd där en åttaårig flicka dog när en gravsten välte över henne. Efter den fatala händelsen uppmanades alla ansvariga kyrkogårdschefer att se över gravstenarna och kontrollera hur stadigt de egentligen står.

På Frösö kyrkogård är resultatet skrämmande. Av de stenar som hittills har kontrollerats står många mycket ostadigt. Ett stort antal stenar har fått läggas omkull för att inte utgöra en omedelbar fara.

– Det är cirka 200 gravstenar som vi har lagt omkull hittills men vi är långt ifrån färdiga med den här besiktningen. Det kommer att bli betydligt många fler stenar som måste åtgärdas, säger kyrkogårdsvaktmästare Ove Andersson.

Han berättar att personalen på kyrkogården varje år gör en kontroll av stenarna men att det då brukar handla om ungefär 20 till 30 stycken stenar som åtgärdas. Oftast lutande stenar där marken har påverkats av kälen eller något annat. Men vid den här översynen ska samtliga stenar kontrolleras oavsett om de lutar eller inte.

– Vi har aldrig gjort en så här pass omfattande besiktning och jag blev själv mörkrädd när jag fick klart för mig hur många det var som stod ostadigt, säger Ove Andersson och menar att det är ett under att kyrkogårdsarbetarna, som ofta jobbar precis intill stenarna, inte har skadats av stenar som vält.

Han berättar att det finns flera orsaker till att stenarna står så ostadigt att de måste läggas omkull. Om sockeln som gravstenen står på inte är bra förankrad i marken finns en risk att stenen kan välta om den får en knuff. En annan vanlig brist är att ståldubbarna mellan sockeln och stenen är för korta, saknas eller är i för dåligt skick.

När det gäller ansvaret för de rangliga stenarna är Ove Andersson tydlig.

– Det är alltid gravrättsägaren som har skyldighet att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick.

Det är alltså oftast anhöriga släktingar som ska sköta om gravplatsen och i skötseln ingår att se till att gravstenen är förankrad på ett säkert sätt och inte kan välta.

– Nu kommer det att gå ut brev till alla gravrättsägare som vi har adresser på där vi har lagt omkull stenarna. I brevet erbjuder vi oss att åtgärda problemet om man inte själv vill eller kan ta hand om det.

Ove Andersson berättar att kyrkogårdsförvaltningen tar knappt 1 600 kronor för att sätta om en gravsten med nya ståldubbar. Om det för någon av de aktuella gravstenarna inte finns någon anhörig som vill ta ansvar så plockas stenen helt enkelt bort.

Mer läsning

Annons