Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindexbranden innebar skarpt läge på Certus

/
  • I slutet av mars 2009, trots bygget av Certus pågick för fullt och inga verksamheter flyttat in ännu, var en grupp på studiebesök i huset. Länspolismästare Stephen Jerand visar bland andra Hans Spets, länsstyrelsen Stockholm, och Patrik Åhnberg, Stockholm stad, runt.

När Centralpalatset brann blev det skarpt läge för myndigheterna i Certus.

Två timmar efter att ledningarna till gamla brandstationen kapats gick larmet.

Det unika konceptet i Östersund har visat sig vara av stort intresse från många i och utanför länet samt från andra länder.

Annons

Studiebesöken har duggat tätt både under bygget och efter inflyttningen i Certus - Trygghetens hus, på Fyrvalla.

Fler än 1000 personer har varit där på besök sedan maj 2009, då polismyndigheten flyttade in. Sedan dess har lokalerna fyllts på med ambulansen, räddningstjänsten, SOS-alarm, åklagarkammaren och Tullverket.

– Vår lösning här intresserar många andra som arbetar med samma saker och Certus är unikt. Det är praktiskt när myndigheter som till exempel polis, SOS och räddningstjänsten finns i samma hus, våra verksamheter går ihop, säger Jan Hellström, säkerhetsansvarig och den inom polismyndigheten som främst har ansvar för studiebesöken.

När det anrika Centralpalatset brann, i januari 2009, fick verksamheterna i skarpt läge användning av det som är tanken med samlokaliseringen nämligen att flera viktiga samhällsfunktioner har ett nära samarbete.

– Bara några timmar efter att räddningstjänsten klippt ledningen till gamla brandstationen gick larmet om branden, säger Jan Hellström.

Inblandade aktörer samlades då ett i av de gemensamma utrymmen som är navet i Certus. Bland annat behövdes samarbete kring utrymningen av det brinnande huset och avspärrningar.

Konceptet som finns i Östersund sägs vara unikt och lockar både nationella och internationella besökare.

Norsk polis, pensionärsföreningar och kommunpolitiker återfinns i besökslistorna. Olika aktörer från Stockholms stad har dessutom varit där flera gånger.

– I januari var en grupp från England här, från polis, räddningstjänsten och kommunalfolk. Det har också nyligen varit totalt 80 personer, uppdelat i två grupper, från norsk polis, här, säger Jan Hellström.

Andra färska exempel är en grupp om sammanlagt 101 personer från Pensionärernas lärarförbund samt en grupp officerare som tidigare haft sin arbetsplats i lokalerna.

– Många vill nog se vart skattepengarna går. Det hör ju inte heller till vanligheterna att en polismyndighet flyttar, så bara det lockar många.

Jan Hellströms åtagande med att ansvara för besökarna har förlängts gång på gång och det ser inte ut att minska.

Studiebesök som planeras framöver är bland annat en grupp från Ystadspolisen.

Också räddningstjänstförbundet tar emot besökare.

– Det är mest varje dag. Både jag och Lars Nyman, chef för teknikavdelningen, tar emot studiebesök. Jag tror faktiskt inte att man riktigt förstått lokalt hur unikt det här faktiskt är, säger Morgan Olsson, förbundschef för Jämtlands räddningstjänstförbund.

Mer läsning

Annons