Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberia gav elever nya perspektiv på vården

/
  • 95 procents luftfuktighet och 30 -35 grader varmt på dagarna är vardag i Liberia, lite ovant för svenskorna som kom från högvintern i Östersund. ”Det var svårt att sova men man vande sig”, säger Josefin Nilsson. Foto: Privat
  • Tjejerna var med på en gudstjänst i en kyrka och fick ställa sig upp inför alla för att visa vilka de var. En pojke satte sig i Sandra Svahns knä. Foto: Privat
  • Tjejerna hade gärna stannat längre och det var svårt att åka hem igen. Sjusköterskestudenterna de träffade där ska komma till Östersund också. Då har de sex tjejerna tagit studenten redan men de hoppas ändå kunna vara delaktiga i besöket. ”Vi har lärt oss så mycket av den här resan och är verkligen tacksamma för alla som skänkt gåvor till resan och gjort detta möjligt”, säger Sandra Svahn. På bilden från vänster, Josefin Nilsson, Sandra Svahn, Anna- Klara Reinelöv och Emilia Nordlöf.  Foto: Henrik Flygare
  • Anna-Klara Reinelöv, Emilia Nordlöf och Therese Panhed.
  • På gränsen till Guinea fick Marie Claire,   barnmorskan i byn Bossou inte tag på någon bil och då tog de alla gåvorna och medicinerna som PC-eleverna hade med sig på två motorcyklar. Foto: Privat
  • Sandra Svahn och Anna-Klara klädda i operationsmundering.  Foto: Privat

– I operationssalen hade de precis sövt ned en person då en gravid kvinna kom in. Moderkakan hade lossnat och barnet var på väg ut, säger Sandra Svahn. Hon och Anna-Klara Reinelöv fick vara med om ett akut kejsarsnitt i Afrika.

Annons

– Kvinnan fick bara ryggmärgsbedövning och så började de skära upp magen. Läkarna stod på knä på golvet för kvinnan kom in på en smal bår utan ben, säger Anna- Klara.

– Och den andra personen låg sövd bredvid, säger Sandra.

Minnen för livet, många erfarenheter rikare, nya bekantskaper och underlaget till sitt projektarbete. Det är något av det som sex omvårdnadselever från Palmcrantz har med sig efter sin resa till Liberia.

LT träffade dem inför resan och för en tid sedan kom de hem. De har mycket att berätta när LT träffar fem av dem igen. Syftet med projektarbetet är att jämföra sjukvården i Liberia med sjukvården i Östersund.

Efter ett besök i Liberias huvudstad Monrovia åkte de till Suakoko. Där var de tillsammans med sex sjuksköterskestuderande och två lärare vid Phebe hospital and nursing School.

Tjejerna deltog i lektioner med dem, följde arbetet på sjukhuset och besökte kliniker i närområdet. De bodde med de andra eleverna på ett internat.

En stor skillnad mellan Liberia och Sverige, som tjejerna upptäckte, är att där ska det mycket till för att en person ska uppsöka sjukhuset.

– Först prövar de den traditionella vården hos sin medicinman. Det är inte heller som i Sverige att de som ska ha barn går på undersökningar med jämna mellanrum. Hemma upptäcks fel ofta tidigt men där görs inga kontroller under graviditeten, säger Anna-Klara.

Hon berättar också att det i Liberia är viktigt att kvinnorna visar sig starka när de ska få barn.

– De får inte skrika för att det gör ont, säger hon.

Tjejerna är också fascinerade av att det går att göra så mycket med så lite resurser i förhållande till resurserna som sjukvården i Sverige har.

– Vi har ett överflöd, säger Josefin Nilsson.

– Vi är väldigt bortskämda här. Jag har lärt mig att vi tar så mycket för givet, säger Therese Panhed.

De berättar att Phebesjukhuset var väldigt litet och mycket olikt sjukhuset i Östersund.

– Vi fick vara med på allt som hände där och gå in över allt. Det kändes lite konstigt faktiskt, säger Sandra Svahn.

– På sjuksköterskeutbildningen där lär det sig inte mycket om omvårdnad eller att ta hänsyn till patienternas psykiska välmående som vi gör, säger Emilia Nordlöf.

Sjukvårdspersonal och sjukvårdsstuderande har hög status i Liberia det märkte de svenska tjejerna av eftersom de fick vara med på allt de vill på sjukhuset bara de hade rätt kläder.

En sjuksköterska där tjänar motsvarande 300 kronor i månaden, det anses vara ett välbetalt jobb. En läkare tjänar 10 gånger så mycket.

Deras besök på avdelningen för undernärda barn medförde starka känslor.

– Vi blev tårögda medan de som jobbar där är så vana att se undernärda barn. En flicka som var ett år gammal hade en arm lika tunn som min tumme, säger Emilia Nordlöf.

Palmcrantzskolan startade 2003 ett projekt som stödjer avskaffandet av kvinnlig könsstympning i Guinea. Elever och lärare från skolan har gjort tre resor dit genom åren men den här gången fick eleverna istället åka till grannlandet Liberia. Guinea bedömdes inte som säkert på grund av politiska oroligheter.

Flickorna tog sig dock till gränsen och träffande barnmorskan Marie-Claire Doré som är aktiv i projektet och lämnade över gåvor till henne, bland annat läkemedel.

Fotnot: Cecilia Jonsson var också med på resan men hon kunde inte vara med när LT träffade dem.

Mer läsning

Annons