Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lernia: Den ska ses som en prövoperiod

Lärlingsutbildningen ska ses som en prövoperiod och inte som ett sätt att få sitt yrkesbevis. Det säger Marita Persson som arbetar på Lernia i Östersund.

Annons
På Lernias hemsida står att företaget kan erbjuda ett flertal olika yrkesutbildningar. Bland annat för att bli snickare.
Marita Persson arbetar som uppdragsledare på Lernia och förklarar att yrkesutbildning inte ska förstås som att man blir färdigskolad inom ett visst yrke.
– Det här kan ses som en prövoperiod där man får känna sig för och samtidigt har möjlighet att läsa in gymnasiekurser som man får betyg på.
Marita Persson berättar att hon känner till att Byggnads haft kritiska synpunkter på utbildningen och att Lernia därefter har ändrat sin information till de som är intresserade. Hon påpekar också att Lernia utför utbildningen på beställning av Lärcentrum och Östersunds kommun.
Marita Persson medger att det i Fredrik Esbjörnssons fall kanske inte funnits någon anledning att utbilda sig via Lernia.
Men hon hävdar att studievägled-arna på Lärcentrum alltid kopplas in för att informera eleverna om vilka valmöjligheter som finns. Hon påpekar att prova-på-utbildningen kan passa vissa personer bättre än andra.
– Den här utbildningen kan vara ett sätt för vissa som har haft det svårt med teoretiska studier och behöver få prova på praktiska studier.

Mer läsning

Annons