Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif och Sven-Olov får gifta sig – riksdagen har sagt JA

/
  • Leif och Sven-Olov Jarlbjörn i Torvalla tänker ingå äktenskap när den nya lagen träder i kraft. För Sven-Olovs del känns ordet äktenskap bättre än det mer affärsmässigt klingande ordet partnerskap. Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson
  • Foto: Ulrika Andersson

Själva har de sagt ja till varandra för länge sedan. Men nu har även Sveriges riksdag godkänt ett giftermål. Leif och Sven-Olov Jarlbjörn i Torvalla kommer att ingå äktenskap när den nya lagen träder i kraft.

Annons

Frierierna har pågått länge och tidvis varit mycket intensiva. Sveriges riksdagspolitiker har uppvaktats från många håll där människor och organisationer krävt att reglerna för att ingå äktenskap ska vara könsneutrala. Det vill säga att människor med samma kön ska kunna gifta sig och ingå äktenskap på precis samma sätt som heterosexuella personer.

För ett par veckor sedan avgjordes frågan i riksdagen då en majoritet av politikerna sade ja till könsneutrala äktenskapsregler. Beslutet innebär att människor med samma kön kommer att kunna ingå äktenskap från och med 1 maj 2009.

Leif och Sven-Olov Jarlbjörn i Torvalla hör till de som tänker ta möjligheten att omvandla sitt registrerade partnerskap till ett äktenskap. Inte för att det har någon större juridisk betydelse för dem utan mer för känslan.

– Jag har aldrig gillat ordet partnerskap. Det låter så affärsmässigt på något sätt, säger Sven-Olov.

Även om han och Leif alltid känt sig som makar så tror Sven-Olov att ordet äktenskap har en viss klang hos många människor.

– Jag tror att det blir lättare för folk att kalla oss för makar om vi ingår äktenskap. Nu blir vi ofta kallade sambo. Rent känslomässigt blir vi mer likställda med heterosexuella.

För Leif spelar det egentligen ingen roll vad förhållandet kallas.

– För mig är partnerskap och äktenskap samma sak. Men eftersom Sven-Olov gärna vill så kommer vi att ingå äktenskap, säger han.

Men alla riksdagsledamöter röstade inte ja till förslaget att införa könsneutrala äktenskapsregler. Beslutet togs först efter en maratonlång debatt på nästan sex timmar.

Kristdemokraterna var mot de nya reglerna. En ensam centerpartist gick på kristdemokraternas linje och 15 moderater samt en kristdemokrat valde att reservera sig mot beslutet. Svenska kyrkan väntas senare i år ta ställning till om homosexuella ska vigas i samfundets regi.

Mer läsning

Annons