Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif Landin får inte bli borgerlig vigselförrättare

/
  • I november förra året berättade LT om att Leif Landin, en radioprofil i länet, blivit borgerlig vigselförrättare. Efter att ha fått det beviljat av kommunstyrelsen trodde Leif Landin att det var klart. Nu visar det sig att han inte lämnat in tillräckligt med uppgifter till länsstyrelsen och därmed fick han avslag. Beslutet går inte att överklaga.

Lokalradioprofilen Leif Landin får inte bli borgerlig vigselförrättare.

– Jag tycker att länsstyrelsen har varit otydliga med vad som gäller, säger han om deras beslut att avslå hans ansökan.

Annons

LT berättade i början av november förra året att Leif Landin, känd från lokalradion, blivit borgerlig vigselförrättare. Han blev nominerad av kommunstyrelsen i Östersund. Det enda som fattades var ett avgörande beslut från länsstyrelsen.

– Kommunstyrelsen lämnade över nomineringen till oss på länsstyrelsen och de ansåg att Leif Landin var lämplig som vigselförrättare. Efter det begärde vi in kompletteringar från honom, vilket han aldrig lämnade in. Då valde vi att avslå hans ansökan, säger Eva Ekendahl, förvaltningshandläggare på länsstyrelsen.

Kompletteringarna hos länsstyrelsen innebär att personen i fråga redogör sina kvalifikationer och kunskaper om exempelvis vigslar. Hon eller han ska även visa att de kan företräda medborgarna.

Men Leif Landin lämnade inte in några kompletteringar.

– Jag fick ett brev av länsstyrelsen i början av februari där det stod att kommunstyrelsen beviljat min ansökan. Sedan stod det att jag hade tillfälle att uttrycka mig om min ansökan. Eftersom de hade formulerat sig så otydligt trodde jag inte att det var så viktigt, säger Leif Landin.

Några veckor senare kom brevet från länsstyrelsen med avslaget.

– För min del hade det känts bättre om de grundat beslutet på att reglerna hade skärpts för vilka som får bli borgerliga vigselförrättare. Och inte för att det fattades några papper, säger Leif Landin.

Och nu är det försent.

– Enligt den nya lagen, om borgerliga vigselförrättare, som infördes 2009 får man inte överklaga ett nej, säger Eva Ekendahl.

• Hur känns det nu när du inte får bli vigselförrättare?

– Det känns lite snopet, men så viktigt är det inte. Innan jag ansökte hos kommunen hade jag fått flera förfrågningar av personer som ville att jag skulle viga dem. Det hade varit roligt att kunna ha fått göra det, säger Leif Landin.

Mer läsning

Annons