Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ledningen behandlar oss som boskap”

/
  • ”Landstinget ljuger när de lovar att besparingarna inte drabbar patienterna”, det slår barnsjuksköterskorna Helene Wahlin och Anki Söneby fast.    Foto: Ulrika Andersson
  • Helene Wahlin.Foto: Ulrika AnderssonAnki Söneby.Foto: Ulrika Andersson”Man tänker inte på nedskärningar när man är här och får bra vård”. Det säger lille Wilhelms mamma, som inte vill vara med på bild. Barnsjuksköterskan Helene Wahlin stöttar när blöjan ska bytas.Foto: Ulrika Andersson
  • I söndags föddes den här pojken som ska heta Vilhelm och han får nu vård på avd 109 neonatal där barnsjuksköterskan Helene Wahlin arbetarFoto: Ulrika Andersson

– Vi har inget som helst förtroende för landstingsledningen, de behandlar oss som boskap.

– Sjukvården måste finansieras och vi måste få rimliga arbetsvillkor.

Annons

Barnsjuksköterskorna Helene Wahlin och Anki Söneby är uppgivna över landstingsledningens förslag till ändrade schemamodeller med rotationstjänstgöring.

Allt med anledning av det klubbade omställningsarbetet och besparingarna inom landstinget.

De gör sig till tals för kollegorna på avdelning 108 och 109.

I morgon ska landstingsdirektören lämna över konkreta förslag till nedskärningar till de fackliga organisationerna, men de har ännu inte fått veta vad som ska hända.

– Vi har blivit tagna på sängen, vi har varit så naiva att vi trodde att ledningen insett vilket idiotiskt förslag de kom med i omställningsarbetet, säger Anki Söneby.

– Det går inte att bekosta sjukvård med försämrade arbetsvillkor för oss. Det är rent vansinne och någonstans finns det en smärtgräns, säger Helene Wahlin.

Som LT tidigare berättat om har vårdpersonalen på Östersunds sjukhus en arbetstidsmodell, Östersundsmodellen, som de är nöjda med. Modellen är en så kallad vinna/vinna modell där personalen tagit ansvar för bemanningen dygnet runt i ett så kallat tvättstugeschema mot en något högre ersättning än ordinarie avtal.

Nu ska den modellen försvinna och bytas mot fast schema med skiftgång.

– Innan vi fick den här modellen hade vi stora problem med att bemanna framför allt natten. Ett flertal vakanser fanns och intresset att arbeta deltid på natten var litet, framför allt bland sjuksköterskor, säger de.

Det i sig ledde till oerhört mycket övertidsarbete för sjuksköterskorna sammantaget, med stora kostnader som följd. Flera nådde upp i övertidstaket på 200 timmar per år.

De har provat på att arbeta fasta treskift. Många orkade inte, flera fick sömnstörningar och behövde medicinera för detta under lång tid. Många mådde så dåligt att kliniken fick sätta in extraordinära rehabiliteringsinsatser för att förhindra långtidssjukskrivningar.

– Nu vill arbetsgivaren att vi ska backa tillbaka till denna hemska tid igen. Fasta rotationsscheman utan arbetstidsförkortning och tätare helgtjänstgöring, varannan helg i stället för två av fem.

– Som sjuksköterska känner man sig alldeles översiggiven, säger Anki Söneby. Läkarna är inte schemalagda, det anklagar jag inte läkarna för utan ledningen.

Hon beskriver hur de mest erfarna måste arbeta nätterna och att de i dag har ett schema som är anpassad efter verksamheten.

– Jag kommer inte att orka, säger Anki Söneby vidare, och jag tror att många av våra sysslor kommer att försvinna vilket blir sämre för patienterna.

Hon nämner matprovokationer för barn med allergi, epilepsimottagningen och diabetes där de samarbetar med barnmottagningen.

Vid övertalighet kan de inte längre stötta mottagningsverksamheten. De pratar om långa pass där det inte finns tid för återhämtning och om personal som tvingas jobba natt mot sin vilja vilket i sig är en patientsäkerhetsrisk.

– Som en yttersta konsekvens finns det större risk för misstag i akuta situationer, det handlar om liv och död. Vi tar hand om svårt sjuka barn och det bygger på att vi har sovit ordentligt.

– De mest kompetenta kommer att söka sig nya jobb. Passen ligger på nätter fredag till och med söndag, sedan sover vi på måndag för att arbeta dag tisdag till fredag.

Förslaget är att landstinget ska ge verksamheterna en summa pengar och sedan låta den själva bestämma.

– Men det är landstingsledningen som styr och de sitter väldigt långt borta från oss, drottningen har i varje fall varit här på besök men inte våra lokala politiker.

Mer läsning

Annons