Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse har sparat sin surströmmingsburk i 25 år

/
  • I 25 år har surströmmingsburken följt familjen Tenqvist. De senaste tio åren har den bott i trädgården. ”Den har blivit lite rundare genom åren”, säger Lasse. ”Därför vågar vi inte ha den i kylskåpet”. Foto: Jan Andersson

Att surströmmingsälskarna kan ha en burk stående i kylskåpet från fjolårets inläggning är inte så ovanligt. Lasse Tengqvist från Frösön är dock snäppet värre. Han har sparat en burk i 25 år.

Annons

I morgon är det surströmmingspremiär i landet och det är för många en högtidsdag. Somliga har en burk sparad från i fjol för att vara på den säkra sidan om nu godsakerna skulle ta slut i handelsboden. På Frösön har Lasse Tengqvist sparat en burk Oscars surströmming – i 25 år!

– Det var min fru som fick burken av sina arbetskamrater i avskedspresent när vi flyttade från Frösön till Sundsvall 1984, berättar Lasse samtidigt som han visar den numera rätt runda och något medfarna surströmmingsburken.

– Burken fick följa med i flytten och vi hade den i kylskåpet under de fyra år vi bodde i Sundsvall. När sedan flyttlasset återigen gick tillbaka till Frösön så fick burken följa med tillbaka hit.

De senaste tio åren har dock familjen Tengqvist haft burken ståendes på en stenmur i trädgården.

– Eftersom burken har blivit allt rundare sedan den blev tonåring har vi inte vågat haft den inne på grund av explosionsrisken, skrattar Lasse.

Nu erbjuder han den som vill att smaka 25 år gammal surströmming.

– Vem vet, det kanske ger surströmmingsmaken helt nya dimissioner, funderar han.

Inger Söderström är delägare på Oscars surströmming i Söråker. Hon blir imponerad när hon hör att det finns en oöppnad burk från 1984 på Frösön.

– Det är helt klart ett rekord, säger hon. Jag har hört talas om burkar som varit sex - sju år gamla, men 25 det låter onekligen tufft.

Men Inger Söderström måste göra Lasse besviken.

– Jag tror inte att strömmingen går att äta om den nu alls finns kvar i burken. Eftersom den stått ute vinter som sommaren de senaste åren har nog innehållet blivit förstört. Men jag rekommenderar att stå så långt från burken som möjligt när den ska öppnas.

Mer läsning

Annons