Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läs till civilekonom på Miun redan till hösten?

Redan i dag utbildar Mittuniversitetet ekonomer på kandidat- och magisternivå. Men för att ytterligare stärka sin position som utbildningssäte ansöker man nu om att få utbilda civilekonomer.

Annons

– Vi utbildar ju redan i dag ekonomer på både kandidat- och magisternivå, vilket innebär tre eller fem års utbildning. Civilekonomutbildningen är en svensk mellanvariant på fyra år, säger Lars-Anders Byberg, lektor på ekonomiinstitutionen vid Mittuniversitetet i Östersund.

Så trots att hela den svenska universitets- och högskolevärlden de senaste åren gjort allt för att anpassa sig till en enhetlig europeiskt högskolestandard som ett led i Bolognaprocessen innebär det här en anpassning till en helsvensk högskoleutbildning.

Men det här öppnar upp för ett bredare spektra av möjligheter att läsa ekonomutbildningar vid Mittuniversitetet om ansökan går igenom, säger Lars-Anders Byberg.

– Det är egentligen inte så stor skillnad på det jämfört med de utbildningar vi ger i dag, men det är framförallt en breddning och vi är mer konkurrensutsatta här i Östersund och Sundsvall så det är av konkurrensskäl som vi ansöker om det här.

Bakgrunden är att Civilekonomernas riksförbund kämpat för att få till en skyddad yrkestitel för att höja statusen för ekonomer, och det har fått gehör bland studenter. Många lärosäten har tagit till sig det och skaffat examensrätt för den fyraåriga civilekonomutbildningen som har tre olika inriktningar, där redovisning och marknadsföring är obligatoriska. Mittuniversitetet planerar att ha finansiering som tredje inriktning.

Mittuniversitetet har ansökt om examensrätt för civilekonomer en gång tidigare, men fick då nobben. Nu är de på gång att knyta en professor till sig i redovisning, vilket saknats, och går allt vägen kan det bli klart med den nya utbildningen redan till nästa höst.

Mer läsning

Annons