Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars gör LT:s nya serie

/
  • Lars Rudebejer där han numera bor i Gressvik, Norge, som ligger cirka fem mil från Strömstad.

När Lars Rudebjer tecknar sina serier utgår han från något som barnet sagt. Han bildsätter deras citat och läsaren kan bidra med egna.

Annons

Från och med i dag finns serien i LT och upphovsmannen Lars Rudebjer, som är uppvuxen i Östersund, skapar historierna från hemmet i norska Gressvik där han numera bor.

– Jag började med den här serien för fyra år sedan. Då var det ett samarbete med Mark Levengood och Unni Lundell som skrivit böcker baserade på barncitat, säger Lars Rudebjer.

Efter att ha använt citat i de böckerna kände Lars Rudebjer efterhand att han behövde komma vidare med serien. I anslutning till tidningar där serien publicerades införde han att läsarna kunde e-posta självupplevda citat från barn,

– Jag uppmanade folk att skicka in citat de hört från barn och det gjorde de.

Serien går i ett 20-tal tidningar i Sverige och Norge och LT:s läsare har möjlighet att bidra med egna barncitat. E-postadressen ligger intill serien, som publiceras dagligen på seriesidan.

Små barns påhittighet i konsten att använda bokstäver innebär också att de hittar på egna ord och uttryck.

– Barn kan säga mycket roligt om allt möjligt och det förekommer roliga felsägningar som blir komiska i vissa sammanhang, säger Lars Rudebjer.

– Det kan också handla om att de beskriver saker på ett poetiskt sätt eller att föräldrarna kommer ihåg saker de sagt av andra skäl.

Lars brukar returnera en färdig serie till de som skickat användbara citat.

Han använder cirka halva arbetstiden till serien. Andra halvan fyller Lars Rudebjer med jobb som illustratör åt förlag som ger ut skolböcker.

I Östersund bodde han vid travbanan och det brukar bli ett antal återbesök i stan per år.

Ditt bildskapande när kom det igång?

– Jag kom igång ganska sent. Det var på gymnasiet jag började känna att det var roligt med att teckna och måla. Jag hade ganska lätt för att använda färger. Det ledde vidare till en konstskola i Sundsvall och bildlärarlinjen i Umeå.

Jobbar du på fri hand med serien eller i dator?

– Det har blivit så att jag gör nästan allt i datorn. Jag sitter med en penna men jobbar med ett digitalt bord och program som känner av trycket från pennan, säger Lars.

På fritiden brukar det bli en hel del löpning och innebandy varvat med annat uteliv tillsammans med hustrun och de tre barnen.

Vill du läsa den första seriestrippen? Prenumerera på e-tidningen .

Mer läsning

Annons