Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars fick svininfluensa – låg i respirator i 41 dygn

/
  • När Jannez med sångaren Kjelle Danielsson sjöng favoritlåten Guenerina på sjukhuset för Lars Alvskog sjöng han med och kunde vifta på tårna under täcket. Foto: Privat
  • Nu börjar kampen tillbaka till ett normalt      liv igen för Lars Alvskog från Duved som legat svårt sjuk i svininfluensan med 41 dygn i respirator. Sambon Brit Lyng klappar om sin sambo. Foto: Ulrika Andersson

– Jag har fått världens bästa julklapp, säger Brit Lyng och kramar om sin sambo Lars Alvskog som är på väg tillbaka till livet igen efter 41 dygn i respirator. I går flyttades han från Östersunds sjukhus till Remonthagen för att börja träna upp sina förtvinade muskler.

Annons

Brit har redan hunnit julpynta på rummet. Här finns en liten bordsgran och massor med godis runt Lars säng.

– Det har varit tufft, säger Brit, det har varit mycket oro och tårar. Men hoppet har funnits hela tiden.

– Jag hade varit förkyld 2-3 veckor i oktober, men den 29 oktober fick jag över 39 graders feber, säger Lars. Jag åkte till hälsocentralen i Åre, men de skickade hem mig, de trodde det var ett virus.

Han blev sämre och åkte tillbaka till hälsocentralen som nu skickade honom akut till Östersunds sjukhus. Då fanns ingen misstanke om svininfluensa, däremot hade han fått lunginflammation.

– Jag hade inte kunnat ta något vaccin mot svininfluensan eftersom jag var förkyld, säger han. Jag har en blodsjukdom i botten som gör att jag tillhör riskgrupperna.

Lars Alvskog tycker inte detta är något att berätta och när doktorn kommer för att kunna skriva in honom ordentligt, gör han klart för oss att vi inte får ta dyrbar läkartid. Han vill snabbt komma igång med sin träning så han får åka hem.

Men han berättar om känslan när han vaknade ur respiratorn, hur han trodde att han var förlamad då musklerna tappat all kraft.

– Jag fick lunginflammation tre gånger, de trodde inte jag skulle överleva. Men så kom en ny medicin som de beställt från Stockholm och då vände det.

Han fyllde 61 år den 12 december och då var han vaken, men det var inte förrän den 15 december de kunde plocka bort kanylen i halsen. Då var proverna negativa.

– Samma dag fick jag tre röda rosor hem till dörren, säger Brit. Lars hade beställt dem till mig som ett bevis på sin kärlek.

– Men det första han gjorde när han vaknade upp var att beordra mig att beställa en färsk julskinka och grisfötter så han kunde komma hem och laga till dessa till jul.

Brit och Lars har varit oskiljaktiga sedan de träffades för sex år sedan. De träffades genom musiken, Brit skulle sjunga under countryfestivalen i Duved. Sedan dess har hon inte fått åka hem.

För att visa sin kärlek till Lars lockade hon favoritbandet Jannez till sjukhuset. De kom med sina instrument till Lars och Kjelle Danielsson sjöng favoritlåten Guenerina.

– Då vickade han på tårna och sjöng med, säger en glad Brit.

– När han låg där helt hjälplös tog jag kontakt med Norges bästa healare som har gett kraft, Guds kraft.

– När Lars skulle träna för att kunna vara ute ur respiratorn sa han ”jag förstår inte var jag får alla krafter ifrån”. Men jag visste...

När Lars låg i respiratorn ringde Brit var tredje timme dygnet om till IVA för att få veta hur läget var.

– Jag ville vara förberedd om det värsta skulle hända. Jag ville inte ha det där samtalet mitt i natten.

När Lars legat sjuk har Brit drivit Lars elfirma i Duved vidare. Hon tror att det engagemanget har räddat henne.

Mer läsning

Annons