Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna först i kön till nya kommunmiljoner

De sju miljarder som regeringen har avsatt som ytterligare stöd till kommunerna år 2010 är det många som vill ta del av.

Länets kommuner och landstinget delar på drygt 136 miljoner.

Annons

Först i kön till pengarna ställer sig Lärarförbundet som framhåller att nya kommunpengar måste gå till att förhindra nedskärningar i skolan.

Kravet kommer mot bakgrund av den kampanj som förbundet bedriver som benämns ”Låt inte barnen betala krisen”.

– Vi förväntar oss nu att kommunerna använder pengarna till att satsa på eleverna och lärarna istället för att skära i skolan, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Lärarna har räknat fram att summan motsvarar 7 700 lärare. Från regeringens sida har man gjort klart att det handlar om en tillfällig höjning av statsbidraget nästa år, så några storskaliga tillsvidareanställningar av lärare lär det knappast bli tal om.

I regeringens satsning ingår också tre miljarder till landstingen.

För kommunerna och landstinget i Jämtland handlar det om drygt 136 miljoner kronor att dela på för 2010.

– Tillsammans med det vi föreslog i våras uppgår hela förstärkningen till 370 miljoner kronor 2010-2012 för Jämtlands läns landsting och kommuner, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) i ett pressmeddelande.

Från regeringens sida är tanken med pengarna att de ska värna välfärdens kärna: jobben och förtroendet mellan medborgare och den offentliga sektorn.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons